Žižkova kasárna v Písku (listopad 2016)

Žižkova kasárna v Písku (listopad 2016) | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Hlavní silnici schovejme do tunelu, stojí v návrhu na úpravy v Písku

  • 1
Sportovní hala, bytové domy, park, hotel, obchody a další budovy pro komerční využití. Takovou podobu by mohla mít v budoucnu Žižkova kasárna v Písku. O vítězném návrhu architektonické soutěže na řešení lokality rozhodnou v únoru zastupitelé města.

Rozsáhlý prostor po bývalých Žižkových kasárnách by se měl v budoucnu proměnit v plnohodnotnou městskou část Písku. Konkrétnější podobu lokalitě dali architekti, kteří se přihlásili do poptávkového řízení pro projektanty a developerské soutěže na urbánní řešení areálu. Pět návrhů představili minulou středu autoři obyvatelům města při veřejném projednání.

„Autoři měli celkem volnou ruku. Jediné, co město požadovalo, bylo začlenění do areálu víceúčelové sportovní haly. Umožnili jsme nerespektovat územní plán, čehož někteří využili. Oceňujeme, že kromě jedné studie všechny také řeší dopravní napojení lokality ze silnice I/20,“ sdělil městský architekt Josef Zábranský.

Všech pět návrhů se shodlo ve způsobu využití lokality. Lišily se naopak v možnostech dopravního řešení. Odborná komise, jejímž předsedou byl architekt Josef Pleskot, návrhy posoudila už loni. Radním pak doporučila jako vítěznou developerskou nabídku společnosti RG Investment a návrh řešení zpracovaný ateliérem 4DS.

U developerského návrhu komise ve svém hodnocení vyzdvihla především kvalitní dopravní řešení spočívající v přímém napojení lokality na výstaviště nebo v obousměrném napojení na čtyřproudový průtah městem.

„Směrem k výjezdu z Prahy jsme vytvořili strukturu odpovídající spíše technologickému parku. A směrem k centru se více přibližujeme městskému typu, ať už se jedná obydlení, či služby. Zvláštní úlohu tvoří multifunkční hala, u které bych při kapacitě tisíc návštěvníků, jak bylo zadáno, navrhoval sdílené parkování. Směrem na západ můžeme využít do 300 metrů docházky poměrně velké parkoviště u zimního stadionu,“ popsal za společnost RG Investment architekt Václav Hlaváček.

Vítězná projekční nabídka ateliéru 4DS zase upoutala myšlenkou návratu k historické výstavbě a silničnímu systému písecké kasárenské lokality, který je možné vidět i ve starých mapách z první poloviny minulého století. Svatoplukova ulice by se tak stala třídou lemovanou alejí.

Právě ateliér 4DS vyhrál před více než deseti lety soutěž na sportovní halu v Písku pod lesnickou školou.

„Projekt nakonec nevznikl, i když jsme dělali dokumentaci k územnímu řízení. Na místě sportovní haly má teď vyrůst nový plavecký bazén a hala má být v Žižkových kasárnách. To je důvod, proč jsme na základě poptávky vytvořili svůj návrh,“ podotkl za 4DS Luboš Zemen.

Termín posunuli z prosince na únor

Řešení ateliéru počítá s vedením silnice I/20 tunelem a vytvořením zelené střechy, která propojí Václavské a Pražské předměstí. Současně se však stává nejdražším. Podle architektů by vyšlo na tři miliardy korun během 20 let.

„Náklady jsou odhadovány velice zhruba jen na základě obdobných staveb. Zakrytí silnice I/20 by mohlo vyjít na 1,2 miliardy. Nemělo by to platit město, silnice patří Ředitelství silnic a dálnic. To má určitě teď jiné priority, ale je to dlouhodobý horizont, kdy město může jednat s ŘSD i Jihočeským krajem. Není to ani tak, že by náš návrh stál na tom, že první musí být zakrytí silnice. Doprava není primární, tím je urbanistické řešení lokality a silnice se k tomu musí přizpůsobit. Máme připravené i jiné varianty,“ naznačil Zemen.

Písečtí radní už v září na svém zasedání dali odborné komisi za pravdu a schválili dvě navrhované vítězné nabídky. O celkovém vítězi pak měli rozhodnout zastupitelé v prosinci. Jenže k tomu nedošlo.

„Termín jsme se nakonec rozhodli posunout na únor. Jedním z důvodů bylo vleklé povolební vyjednávání, kdy nebyl čas na důkladnou přípravu takto důležitých projektů. Vzhledem k významu investiční akce nám přišlo vhodné představit zastupitelům a veřejnosti všechny návrhy. To by bez účasti jejich autorů šlo jen velmi těžko. Proto jsme zvolili formu veřejné prezentace ještě před samotným jednáním zastupitelů,“ vysvětlila místostarostka Petra Trambová.

Jestli však budou zastupitelé na únorovém zasedání vybírat vítěze jen ze dvou návrhů vybraných odborníky i radními, nebo vstoupí do hry znovu všech pět účastníků soutěže, je v tuto chvíli otázkou.

„V souladu s usnesením rady bude připravený materiál na zasedání zastupitelstva, ale zmíníme všech pět řešení,“ dodala Trambová.