ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Getty Images

Nemocnice zpochybnila pracovní úraz, propuštěná sestra se už roky soudí

  • 9
Pětapadesátiletá zdravotní sestra žaluje českobudějovickou nemocnici o neplatnost výpovědi, kterou dostala v roce 2013 pro zdravotní nezpůsobilost. Krajský senát jí dal za pravdu, že kvůli pracovnímu úrazu je výpověď neplatná, ale nemocnice zřejmě znovu rozhodnutí nepřijme a dovolá se k Nejvyššímu soudu.

„V září roku 2011 jsem na konci směny zakopla na neonatologickém oddělení o nerovnost na podlaze a zranila si koleno. Po několika měsících mi ho operovali. Jaké bylo moje překvapení, když jsem po léčení a pracovní neschopnosti dostala v roce 2013 výpověď z důvodu zdravotní nezpůsobilosti. Úraz jsem přitom okamžitě nahlásila,“ vysvětluje Věra P. počátek anabáze kolem zdánlivě banálního případu.

Žena celý život pracuje ve zdravotnictví. Je vdova a v době incidentu se starala o čtyři děti. Nemocnice podle ní nejprve pracovní úraz uznala, později jej ale prý začala popírat a nenabídla jí ani přeřazení na vhodnější pozici.

Uvádí, že po výpovědi se ocitla jako samoživitelka bez práce a bez prostředků. V řešení případu jí nakonec pomohl krajský úřad a inspektorát práce tím, že se kauza dostala až před soud a ten jí přidělil advokáta.

Spor se vleče už od roku 2013. Ačkoliv soudy prvního i druhého stupně vždy rozhodly, že výpověď byla neplatná, protože žena utrpěla pracovní úraz, nemocnice se stále odvolává.

Obstarává znalecké posudky a tvrdí, že zdravotní komplikace bývalé zaměstnankyně zavinilo opotřebení kloubu. Krajský odvolací soud se kauzou zabýval před několika dny už podruhé.

„Posudky obstarané přímo soudem, které vyzněly tak, že příčinou zdravotní nezpůsobilosti žalobkyně byl pracovní úraz, neuznáváme a chceme jejich revizi. Požadujeme, aby tento soud rozhodnutí okresního soudu zrušil a věc mu vrátil,“ uvedl právní zástupce nemocnice Pavel Koloušek.

Právnímu zástupci žalobkyně Karlu Fořtlovi připadá celé soudní řízení nesmyslné a zbytečné. „Od začátku navrhujeme dohodu, ale nemocnice ji neustále odmítá. Opatřila si znalce, na které má mimo jiné osobní vazby,“ řekl Fořtl.

Odvolací senát nakonec stejně jako okresní soud uvěřil zdravotním posudkům expertů, které opatřil soud prvního stupně. Potvrdil tím loňský verdikt okresního soudu, který výpověď neuznal jako platnou a odvolání nemocnice zamítl.

„Nemocnice předložila znalecké posudky, které zavání formalismem. Neustále vše zpochybňuje, i když příčina zdravotního stavu je podle nás jednoznačná, a tou byl pracovní úraz žalobkyně ze září 2011,“ podotkl předseda senátu Jan Jursík.

Případ zdaleka nekončí. Zdravotní sestra, která se po zklamání z přístupu nemocnice přeškolila na jinou odbornost a dnes pracuje v soukromé ordinaci, požaduje doplacení ztráty ušlé mzdy. Základní hodnotu má 117 tisíc korun. S úroky z prodlení by tak musela českobudějovická nemocnice platit mnohem víc. Mimo jiné i za nemalé soudní výlohy.