Prezident Miloš Zeman je na třídenní návštěvě Jihočeského kraje. Spát tu bude...

Prezident Miloš Zeman je na třídenní návštěvě Jihočeského kraje. Spát tu bude jednu noc. Vybral si Grandhotel Zvon na hlavním náměstí v Českých Budějovicích. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Zeman odmítl prezidentské apartmá, v Budějovicích si vybral jiný pokoj

  • 18
Miloš Zeman při návštěvě Jihočeského kraje přespí v noci na středu v českobudějovickém Grandhotelu Zvon na náměstí Přemysla Otakara II. Před 12 lety zahajoval jako předseda vlády menu becherovkou. Tentokrát bude vše jinak.

Až se ve středu ráno prezident Miloš Zeman probudí a podívá se z okna svého pokoje, možná uvidí okouzlující českobudějovické náměstí Přemysla Otakara II. Při své návštěvě Jihočeského kraje si totiž pro svůj pobyt vybral Grandhotel Zvon.

Prezidentské menu

Miloš Zeman v Grandhotelu Zvon povečeřel v pondělí. Menu vypadalo takto:

- Slivovice R. Jelínek
- Výběr sýrů z jihočeských farem a domácí ovocný chléb
- Silný vývar z mysletínské hovězí oháňky s masem a domácími nudlemi
- Riesling Prechtl pozdní sběr
***
- Vařená hovězí tabulová špička z farmy Mysletín se špenátem a vídeňskými bramborovými resty
- Pilsner Urquell 0,3 l
***
- Jablečný koláč s drobenkou a omáčkou z karamelu
- Espresso
- Hennessy Cognac

I když není vlastně stoprocentně jisté, kterým směrem budou prezidentova okna. "Pokoj, který si vybral, zůstane veřejnosti utajen," potvrdil ředitel hotelu Petr Šalda. Jisté však je, že v prezidentském apartmá nocovat nebude, vybral si jinou  z luxusních místností.

Celkově je jeho pobyt z důvodu bezpečnosti zahalen mnoha tajemstvími.

"Žádné výjimečné nároky však pan prezident ani jeho doprovod neměli. V hotelu budou v době jeho přítomnosti i další hosté a Miloš Zeman nechce nijak významně vybočovat. Každopádně se jedná o velmi mimořádnou návštěvu, takže některá opatření budou nutná," doplnil Šalda.

Ve Zvonu jsou na slavné osobnosti zvyklí. Restauraci nebo přímo hotel navštívil i bývalý prezident Václav Klaus, bývalý premiér Petr Nečas, ale bydleli tam i členové kapel Nazareth či Boney M. "Tak dvakrát až třikrát do roka se u nás takto známí lidé ubytují, takže máme zkušenosti," pokračoval ředitel.

Ani pro Zemana to není první návštěva, v hotelu byl v roce 2002 ještě jako předseda vlády České republiky. Nikoho asi nepřekvapí, že menu tehdy začínalo becherovkou, jež byla u současného prezidenta velmi oblíbená.

Tentokrát bude jídelníček včetně nápojů vypadat úplně jinak. Menu pro něj připraví šéfkuchař grandhotelu Jan Havel se svým týmem. "Většinou ho sestavujeme tak, že odráží osobnost a chutě člověka, pro kterého je určeno. Někomu, kdo má rád spíše tradičnější kuchyni a maso, určitě nebudeme podsouvat nějaké vegetariánské pokrmy a podobně," doplnil Šalda.