Prezident Miloš Zeman je na návštěvě Jihočeského kraje.

Prezident Miloš Zeman je na návštěvě Jihočeského kraje. | foto: Dan Materna, MAFRA

Zeman by tendr na dostavbu Temelína vypsal znovu. Kvůli vyřazené Arevě

  • 33
Prezident Miloš Zeman naznačil, že se s novou vládou neshodne na postupu ohledně dostavby Jaderné elektrárny Temelín. Zeman by totiž nyní tendr na dostavbu zrušil a vypsal ho znovu. Prohlásil to na úvod své třídenní cesty po Jihočeském kraji.

Prezidentovi vadí, že tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín se už neúčastní francouzská společnost Areva. ČEZ rozhodl o vyřazení Arevy z výběrového řízení v říjnu 2012 s tím, že předložená nabídka měla závažná pochybení.

Areva se proti svému vyloučení bránila u antimonopolního úřadu, avšak neúspěšně. Zároveň podala žalobu proti vyloučení u Krajského soudu v Brně a požádala o vydání předběžného opatření (více čtěte zde).

"Domnívám se, že vyhlášený tendr by měl skončit bez vítěze. Měl by se vyhlásit další tendr a do něj by měla být přijata francouzská firma Areva," řekl prezident Zeman. A poznamenal: "Občas se o mně říká, že jsem ruský agent i izraelský agent. Teď bych mohl být považován za francouzského."

Zeman uvedl, že Areva sice nesplnila některé požadavky soutěže a udělala mnoho chyb, ale může je po předběžném opatření soudu napravit.

"Pokud soutěží tři, tak máte téměř vždy jistotu, že srazíte dohodnutou cenu minimálně o pět procent, oproti tomu, kdyby soutěžili dva uchazeči," zdůraznil.

Opětovné zařazení Arevy by podle Zemana přípravu dostavby 3. a 4. bloku elektrárny zdrželo jen o pár měsíců, což podle prezidenta není velká ztráta.  "Je to význačný hráč na evropském trhu," dodal na adresu francouzského uchazeče.

Zeman doplnil, že se na tomto postupu zřejmě neshodne s novou vládou Bohuslava Sobotky, ale dostavbu jihočeské jaderné elektrárny prezident podporuje. Právě na nové vládě bude tendr dokončit.

Ve výběrovém řízení na dostavbu Temelína zůstávají zatím česko-ruské Konsorcium MIR.1200 a americko-japonská společnost Westinghouse. Definitivní rozhodnutí o vítězi tendru mělo podle původních plánů padnout už v září. Podle informací ze společnosti ČEZ se však vyhlášení vítěze zřejmě asi o rok opozdí.

Cena za dostavbu třetího a čtvrtého bloku Temelína se odhaduje na 200 až 300 miliard korun. Nové bloky by měly více než zdvojnásobit výkon elektrárny, který nyní činí 2000 megawattů. Stavba by měla být dokončena v roce 2025, nové bloky by měly být v provozu 60 let.

,