Na místě bývalé sodovkárny vzniknou luxusní byty a také administrativní budova.

Na místě bývalé sodovkárny vzniknou luxusní byty a také administrativní budova. | foto: Nova Projekt

Zchátralou sodovkárnu Bratří Zátků v Budějovicích nahradí luxusní byty

  • 12
Zpustlý areál sodovkárny Bratří Zátků v Českých Budějovicích se brzy změní k nepoznání. Do jara 2013 tu má vzniknout bytový dům se 126 nadstandardně řešenými byty. Bude součástí rezidenčního parku Dlouhá louka, který doplní ještě administrativní budova.

Bytový dům Dlouhá louka nabídne lidem atraktivní polohu v blízkosti budějovického centra a zároveň na okraji relaxačního lesoparku Stromovka.

Na místě bývalé sodovkárny Bratří Zátků už začaly zemní práce. Hotovo má být na jaře roku 2013.

Samotný členitý osmipatrový dům bude mít 126 nadstandardně řešených moderních bytů s výhledem na řeku Vltavu a historické centrum města nebo do Stromovky.

Každý byt bude mít balkon, lodžii, nebo terasu o velikosti od 10 až do 66 metrů čtverečních. Průměrná velikost bytu na Dlouhé louce bude 83,5 metru čtverečního bez terasy a 103,4 metru čtverečního s terasou.

"Nejvíc bytů bude o velikosti dva nebo tři pokoje s kuchyňským koutem. Jenže i velikosti těchto bytů se dost liší, třeba u dvoupokojových bytů si mohou lidé vybrat obytnou plochu od 50 do 80 metrů čtverečních," řekla Petra Nagy z realitní kanceláře Real Treuhand, jež bude nové bydlení prodávat.

Bývalá sodovkárna Bratří Zátků v Českých Budějovicích se stala místem, kde se scházejí narkomani a bezdomovci.

Největší byty s nejatraktivnějšími terasami o velikosti bytu 120 metrů čtverečních a k tomu ještě zhruba s polovičně velkou terasou vyrostou v horních patrech moderního atypického bytového domu.

"Ceny teprve budeme upřesňovat podle nákladů na výstavbu. Ale počítáme s tím, že se dostaneme na průměrný tarif pro tuto oblast," podotkla Nagy. Průměrná cena za byt v centru Českých Budějovic je 35 tisíc korun za metr čtvereční.

Developerem investice je společnost NOVA Projekt. Jen za stavební práce vydá asi 230 milionů korun, celkové náklady však její jednatel Karl-Heinz Grieger nezveřejnil