Trestní zákoník (ilustrační foto).

Trestní zákoník (ilustrační foto). | foto: Petr Topič, MAFRA

Budějovická žalobkyně přijde na dva roky o pětinu platu. Byla moc pomalá

  • 4
Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) snížil za průtahy v řízení na dva roky o pětinu plat žalobkyni z Českých Budějovic Jindřišce Kolářové. Některé její spisy totiž od roku 2012 čekaly na vyřízení až dva roky.

Návrh na to, aby byl žalobkyni odebrán talár, což je nejpřísnější trest, podal její nadřízený, českobudějovický okresní státní zástupce Josef Richtr.

Proti rozsudku se nelze odvolat. Kolářová ani Richtr jej nekomentovali. Podle Richtra byla jeho podřízená liknavá u 28 spisů.

„Tam, kde měla policisty úkolovat a dohlížet na jejich činnost, byla naopak policií vyzývána k tomu, aby konala. Nereagovala na připomínky účastníků trestního řízení,“ uvedl Richrt.

Kolářová připustila, že průtahy vznikly. Odůvodnila je tím, že je důsledná a má příliš mnoho spisů, což působí prodlevy.

Platy státních zástupců porostou

Platy státních zástupců mají v příštím roce vzrůst na 94.123 korun měsíčně, počítáno z této částky by tedy Kolářová přišla každý měsíc o necelých devatenáct tisíc.

Kolářová řeší případy trestné činnosti. V jejích kauzách nebyla například včas vyžádána právní pomoc v Rakousku, na Slovensku či na Ukrajině. Mnohdy šlo o závažné kauzy.

Prodlevy vznikaly i za situací, kdy měla žádat o vydání mezinárodního zatykače. Richtr proto na ni podal kárnou žalobu. „I poté průtahy pokračovaly a přišla druhá kárná žaloba,“ řekl v odůvodnění rozhodnutí předseda kárného senátu Jiří Palla.

Senát mohl Kolářovou potrestat důtkou, snížením mzdy nebo odebráním taláru. Zvolil nejpřísnější formu srážek ze mzdy, protože Kolářová je za kvalitu zpracování svých spisů chválena nadřízenými.

Průtahy zpochybňují důvěru v zastupitelství

Kárný senát nakonec dospěl po prostudování spisů k závěru, že pochybila zhruba ve dvaceti případech, ale poměrně závažným způsobem. Průtahy totiž podle členů kárného senátu zpochybňují důvěru veřejnosti ve státní zastupitelství.

Letos v březnu odvolal kárný senát z funkce žalobce Olivera Pece ze zastupitelství Plzeň-jih. V roce 2011 takto odvolal z funkce kladenskou žalobkyni Evu Růžičkovou. Opila se v pracovní době, obtěžovala hosty i personál restaurace, urážela a napadala strážníky a policisty. V roce 2009 odňal kárný senát talár Eleně Votavové z Nejvyššího státního zastupitelství za výroky v médiích.

Odvolání z funkce je o něco častější u soudců, jejichž prohřešky kárné senáty NSS taktéž řeší.