Pohled z hradu Landštejn na zalesněnou krajinu České Kanady

Pohled z hradu Landštejn na zalesněnou krajinu České Kanady | foto: Jan Hocek, iDNES.cz

V části České Kanady platí až do konce září zákaz vstupu do lesů

  • 2
Zákaz vstupu do lesů v turisticky oblíbené České Kanadě v okolí Dačic začal platit od 1. srpna a potrvá až do 30. září. Může za to pondělní vichřice, která tam způsobila velké škody. Turisté mají omezený vstup i do lesů Javořické vrchoviny. Nebezpečí jim hrozí v katastrech 18 obcí.

"Městský úřad Dačice dostal návrh od Lesů České republiky na zákaz vstupu do lesů České Kanady a dalších. Vzhledem k rozsahu polomů rozšířil úřad zákaz vstupu i na další území. Polámané stromy ohrožují zdraví a bezpečnost lidí," upozornil vedoucí odboru životního prostředí dačické radnice Jiří Müller.

Kde platí zákaz vstupu do lesů

Lipnice u Markvarce, Vlaskovec, Mutišov, Dolní Bolíkov, Cizkrajov, Holešice u Cizkrajova, Peč, Urbaneč, Hostkovice u Dolních Němčic, Dačice, Lipolec, Kostelní Vydří, Radlice u Volfířova

Do lesů mohou pouze lesníci a vlastníci lesů. Dále pak osoby, které v těchto lesích plní své povinnosti podle zvláštních právních předpisů.

Oblíbená Česká Kanada je částečně nepřístupná v okolí Rožnova a na území obce Matějovec. Lesy České republiky podle Müllera nyní rozmístí cedule se zákazem vstupu. V Javořické vrchovině turisté nesmí do lesů na celém území obcí Řečice, Velká Lhota, Sumrakov a Skrýchov.

Úchvatné prostředí České Kanady se nachází mezi Kunžakem, Dačicemi, Slavonicemi, Novou Bystřicí a Jindřichovým Hradce. Má rozlohu více než 300 kilometrů čtverečních. Javořická vrchovina na pomezí jižních Čech a Vysočiny je místo, kam se návštěvníci vydávají často relaxovat.

Zákaz vstupu do lesů vyhlásil městský úřad v Dačicích

Zákaz vstupu do lesů vyhlásil městský úřad v Dačicích