Loni si prezident Václav Klaus na Živitelce vyzkoušel, jak se sedí za volantem traktoru. Letos otevře nový pavilon T za 188 milionů korun.

Loni si prezident Václav Klaus na Živitelce vyzkoušel, jak se sedí za volantem traktoru. Letos otevře nový pavilon T za 188 milionů korun. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Začne Země živitelka, Budějovice očekávají sto tisíc návštěvníků

  • 3
V Českých Budějovicích startuje ve čtvrtek 38. ročník výstavy Země živitelka. Během šesti dní očekávají organizátoři na sto tisíc návštěvníků a to zkomplikuje dopravu ve městě. Nejhorší situaci policisté očekávají v okolí výstaviště a také v místech, kde se silnice opravují.

"Komplikace se dají čekat například u nové prodejny nábytku Sconto a na Nádražní ulici mezi viadukty Rudolfovská a Pekárenská," upozornil mluvčí jihočeské policie Milan Bajcura.

Země živitelka

Veletrh začne otevřením nového výstavního pavilonu T za 188 milionů korun. Ten nabízí 6 000 metrů čtverečních plochy. Otevření ze zúčastní i prezident Václav Klaus. Celkem agrosalon obsadí 36 tisíc metrů čtverečních plochy, kde své zboží nabídne 770 obchodníků. Program bude rozdělený do jednotlivých tématických dnů. Čtvrtek bude patřit ekostylu, pekařům a cukrářům. V pátek se připomenou družstevníci spolu s venkovem, v sobotu Pivovarská zahrada oslaví Národní dožínky, které letos doplní Den myslivosti a Den vejce. Neděle se zaměří na propagaci mléka a mléčných výrobků i Jihočeského kraje. Poslední dva dny výstavy se budou věnovat ovocnářství, zemědělství a potravinám.Další informace najdete na www.vcb.cz

Dodal, že provoz v blízkosti výstaviště budou řídit policisté. Největší nápor aut hrozí v pátek a také v některých časech o víkendu. Kolony se mohou tvořit především na příjezdech do centra města ve směru od Písku, Českého Krumlova a Tábora.

Na odstavná parkoviště nasměrují řidiče dopravní značky. Na některých místech zaparkují zdarma, většinou ale musejí počítat s poplatkem, který se nejčastěji pohybuje okolo 100 korun za den.

Peníze za odstavení vozu budou na svých parkovištích mimořádně vybírat i některá obchodní centra.

Na Živitelku se lidé dostanou také městskou hromadnou dopravou, v blízkosti areálu zastavují linky číslo 1, 3, 7, 14 nebo 15.

I letos platí varování policie před kapsáři a vykradači aut. "Při řešení těchto a podobných problémů se mohou lidé obrátit na policejní služebnu, kterou najdou u hlavního vstupu do areálu výstaviště v budově takzvané staré pošty," upozornil Bajcura.

Zdravotnickou službu od 9 do 18 hodin zabezpečuje Český červený kříž, který také sídlí nedaleko hlavní brány. První pomoc návštěvníkům Živitelky poskytnou i v Pivovarské zahradě.

Minimálně ve čtvrtek a v pátek teploty vysoko překročí třicetistupňovou hranici, zdravotníci proto všechny varují před kolapsy z horka a dehydratací.

,