Jiří Šesták na konci října skončí po deseti letech ve funkci ředitele...

Jiří Šesták na konci října skončí po deseti letech ve funkci ředitele Jihočeského divadla. Na snímku je ze hry Odcházení, kterou napsal Václav Havel. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Přelomová sezona Jihočeského divadla. Odchází Šesták, přišli noví herci

  • 0
Jihočeské divadlo vstupuje do další sezony. Chystá 17 premiér, jen činohra jich uvede sedm. Divákům se představí noví herci i tanečníci. Rozpočet scény je 139,3 milionu korun, o 85,5 milionu bude žádat českobudějovickou radnici.

Takhle zlomovou sezonu Jihočeské divadlo dlouho nepamatuje.

Po deseti letech končí ředitel Jiří Šesták a 1. listopadu předává žezlo 32letému Lukáši Průdkovi z Dejvického divadla.

Radikální proměnou prošla činohra. Pod vedením Jany Kališové se představí spousta nových herců, známé tváře budou na jihu už jen hostovat. Jiného šéfa bude mít od jara i opera - Miloslav Veselý oznámil odchod.

Je to sezona, která naznačí také budoucí směřování. V prosinci bude nové složení politiků na českobudějovické radnici schvalovat, zda pošle divadlu příspěvek 85,5 milionu korun, o který žádá. Další týdny rozhodnou i o osudu a přestavbě otáčivého hlediště v Českém Krumlově. Obě věci souvisí s tím, zda se v krajském městě podaří zachovat čtyřsouborové divadlo.

Premiéry v sezoně 2014/2015

Činohra
V jámě lvové 7. 11.
Poker Face 21. 11.
Bambini di Praga 16. 1.
Zavolejte Jeevese 6. 3.
Osamělé večery Dory N. 13. 3.
Pohani 3. 4.
Žena jako druh 24. 4.
Opera
Divotvorný hrnec 26. 9.
Figarova svatba 6. 12.
Zpívání v dešti 13. 2.
Aida 7. 5.
Balet
Podivín (J&D v JD) 17. 10.
Labutí jezero 20. 3.
Malé divadlo
Jak jsem byl Cyrano 4. 10.
Dalskabáty, hříšná ves 29. 11.
Perníková chaloupka 14. 2.
Beatníci 27. 3.

Vodník Čochtan, Woody Rychtařík a další postavy z Divotvorného hrnce obsadí příští pátek Dům kultury Metropol. Známý muzikál je první premiérou operního souboru, do Budějovic ho soubor přenáší z českokrumlovské točny. Tam hru divadelníci úspěšně uváděli dvě sezony. Na prosinec chystá ansámbl Mozartovu komickou operu Figarova svatba.

„V únoru bude mít premiéru populární muzikál Zpívání v dešti se stepujícími hvězdami Janem Křížem a Janem Révaiem,“ přiblížil šéf opery Miloslav Veselý.

Celkem 14 inscenací, z toho sedm premiér. Vše s výpomocí hostů a několika nových členů. Činohra se představí v jiné podobě. Navíc zavede diváky i do studiové scény, která je součástí právě finišující rekonstrukce budovy divadla. Tam činohra uvede pro méně „tradičně“ založené návštěvníky tragikomedii Poker Face od Petra Kolečka nebo Pohany v režii Mikoláše Tyce.

Hlavní scéna bude stále patřit "velké" činohře. O úvod se postará inscenace o moci, brutalitě, omezenosti i vítězství v kulisách druhé světové války s názvem v Jámě lvové od Felixe Mitterera. "Žena jako druh by mohla zase udělat radost těm, kdo se bavili při Perfect Days. Já se na ni moc těším," říká šéfka činohry Jana Kališová.

Točnu navštívilo 55 tisíc diváků. Za lístky dali 29 milionů

Přelomové. Tak hodnotí odcházející šéf Jihočeského divadla Jiří Šesták léto před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově. Na scénu v zámecké zahradě zavítalo téměř 55 tisíc diváků. Návštěvnost se tak vyšplhala na 98,8 procenta. „Odezněla krize, přál nám zájem publika i přízeň počasí, uváděli jsme atraktivní tituly jako Tři mušketýři. Letos jsme se tak znovu dostali na úroveň čísel, která jsme měli před lety,“ říká Šesták. Rekordní jsou i tržby. Jihočeské divadlo, které otáčivé hlediště provozuje, vydělalo na vstupenkách 29 milionů korun. Peníze z otáčka jsou klíčové v rozpočtu divadla a tvoří zhruba 70 procent všech tržeb. I z tohoto důvodu plánuje divadlo na příští sezonu v Krumlově mírně zvýšit cenu vstupenek. „Ne však celoplošně, ale individuálně podle představení. Navýšení bude od tří do deseti procent,“ dodává Šesták. Léto 2015 bude patrně poslední sezonou před současnou podobou točny. Ta musí do konce příštího roku ze zámecké zahrady zmizet. Svou konstrukcí a robustností narušuje unikátní barokní zahradu. I když je současný ministr kultury Daniel Herman nakloněný možnosti posunutí demontáže, vše záleží na postoji Centra UNESCO. To pošle během několika týdnů závěrečnou zprávu z nedávné návštěvy dvou komisařek. Na základě jejich vyjádření vyhlásí České Budějovice jako vlastník konstrukce soutěž na novou a demontovatelnou podobu hlediště. Krumlov je zapsaný na prestižním seznamu UNESCO a kvůli současné podobě a umístění hlediště hrozilo městu vyškrtnutí z elitní společnosti. To by mělo dopady na turistický ruch v celé zemi.

S novými mladými tanečníky z Čech, Francie, Španělska i Japonska vstoupí do další sezony baletní soubor. Hned v první premiéře v polovině října propojí tým pod vedením Attily Egerháziho osobnosti Antonína Dvořáka a Leoše Dvořáka. Představení Podivín složenému z choreografií na hudbu největších skladatelů dali symbolicky podnázev J&D v JD. „Druhý titul bude klasika - Labutí jezero od Čajkovského. V létě pak upravíme tento balet ještě pro otáčivé hlediště,“ dodává Egerházi.

Čtyři premiéry připravilo pod novým vedoucím Petrem Haškem Malé divadlo. Na začátku října uvede variaci na Cyrana z Bergeracu v úpravě pro jednoho herce, na konci listopadu pak pobaví Drdovou pohádkou Dalskabáty, hříšná ves aneb Zapomenutý čert.

Malé divadlo se bude podílet také na velkém kulturním projektu Platform shift+, do kterého se zapojuje devět zemí. Přichystalo i dětské studio zaměřené na tvůrčí a kreativní myšlení dětí.