„Přístupová chodba s klenutými stropy je krásnou galerií,“ říká zástupce...

„Přístupová chodba s klenutými stropy je krásnou galerií,“ říká zástupce investora Vít Kršul. | foto: Marek Podhora, MAFRA

Z kasáren se rodí Galerie Mariánská. V srpnu tam plánují výstavu Dalího

  • 5
Novotou svítící fasáda Mariánských kasáren v Českých Budějovicích přitahuje zvědavost. Z části už jsou apartmány, v jižním křídle dělníci dokončují výstavní prostory, které se poprvé otevřou 21. července.

První představu o proměně Mariánských kasáren si mohou zatím udělat jen nájemníci ubytovaní v některém ze čtrnácti bytů ve druhém a třetím patře hlavního křídla nebo klienti luxusního kadeřnictví v přízemí.

Už 21. července se však v bývalých kasárnách, v nichž sloužili i spisovatel Jaroslav Hašek a Václav Havel a která v posledních letech chátrala a byla ostudou Mariánského náměstí, otevře velkorysé kulturní centrum.

Šestnáct výstavních prostor, které stavbaři dokončují v dlouhém jižním křídle okolo Husovy ulice, dá památkově chráněné budově i nové jméno: Galerie Mariánská.

Interiéry voní čerstvým vymalováním a vypadají překvapivě útulně, přestože tu řemeslníci zachovali vše, co se dalo po letech vojenského života zachránit. V křídle u Mariánského náměstí třeba původní kamenné schody ošlapané těžkými kanadami i tepané kovové zábradlí, v jižním křídle zase parkety ve čtyřech bývalých ubikacích.

„Kasárna byla v dobrém technickém stavu, nic historicky zajímavého jsme tu však nenašli. Příjemně nás překvapily kamenné pilíře, které jsme odhalili u hlavního vstupu při bourání dostavovaných zdí a příček. Nepříjemně nás překvapila špatná nosnost stropů jižního křídla. Museli jsme je celé vyztužit betonem,“ uvedl Roman Mařík, který má nad modernizací kasáren od začátku stavební dozor.

Rekonstrukce trvá jen 13 měsíců

Přitom nejtěžší pro stavbaře bylo stihnout komplexní rekonstrukci rozsáhlého objektu za pouhých třináct měsíců. Na stavbě se tak denně střídalo okolo padesáti až šedesáti lidí. Celkové náklady na přestavbu si vyžádaly 97 milionů korun, necelou polovinu pokryl investor z evropských dotací.

„Kvůli velikosti objektu a náročnosti je celková rekonstrukce kasáren rozdělena na víc etap. V první byly opraveny střechy, vytvořeno 14 bytů a obnoveny komerční prostory v přízemí, kde už dnes funguje stylové kadeřnictví, recepce hotelu a chystá se otevření kavárny,“ popsal Vít Kršul, zástupce vlastníka budovy, kterým je realitní kancelář LFIC.

V těchto dnech finišuje druhá etapa, která přinese kulturní centrum se šestnácti výstavními prostory včetně kancelářského a sociálního zázemí i galerijní kavárny. „Výstavní prostory nejsou všechny stejné, protože stejné nebyly ani ubytovací místnosti pro vojáky, v nichž galerie vzniká. Přitom i samotná přístupová chodba s vysokými klenutými stropy je krásnou galerií, která se dá využít při obsáhlejších výstavách,“ upřesnil Kršul.

Galerie Mariánská má ambice vystavovat to nejlepší ze současné scény výtvarného umění a stát se živým kulturním centrem města. První výstavou, jejíž vernisáž je naplánována už na druhou polovinu července, bude pokračování expozice Umění ve městě. Její venkovní část začala minulý čtvrtek v historickém centru Budějovic.

„Je to výzva a příležitost nechat lidi víc nahlédnout do ateliérů výtvarníků. Přitom je samozřejmě jednodušší připravovat exponáty do interiéru, protože každý autor vyrobí spíš víc menších věcí a nemusí řešit, že dílo musí mít několikametrové měřítko a být pokud možno nerozbitné,“ srovnává sochař Roman Trpák, který je organizátorem výstavy Umění ve městě.

Přitom v Galerii Mariánská budou pořadatelé výstavy postupně doplňovat a prolínat tak, aby tu vždycky nějaká byla a zároveň si návštěvníci našli i něco nového. „Na srpen plánujeme výstavu surrealistického génia Salvátora Dalího,“ naznačil Kršul.