Jihočeská výtvarnice namalovala UFO podle zážitku svého bratra

  9:38
Jaroslava Matoušková Pánková z Plané nad Lužnicí chystá velkou výstavu ke svým sedmdesátinám. Návštěvníkům představí i své malby neobvyklých výjevů – UFO či kulového blesku v krajině. Po celém Jihočeském kraji vystavuje od roku 1971.

Jaroslava Matoušková Pánková vystavuje po Jihočeském kraji od roku 1971. | foto: Petr Kubát, MF DNES

Její obrazy znají i milovníci umění v Rakousku, Německu a Slovinsku, kam mohla se svými díly zavítat až po sametové revoluci. A nemaluje jen svou oblíbenou přírodu či portréty. Jaroslava Matoušková Pánková z Plané nad Lužnicí přenesla na plátno i UFO (neidentifikovatelný létající předmět).

V jejím podání neuvidíte žádné fantaskní postavičky s tykadélky, ale to, co se podle lidí objevilo na obloze začátkem července 1995.

Úkaz, jenž se za daných světelných podmínek nedal vyfotografovat běžným fotoaparátem. „Stalo se to v poledne, kdy obloha byla bez mráčku,“ vypravuje malířka.

„V místní části Plané nad Lužnicí, zvané Strkov, si lidé v ulici Bydžovská všimli, že se na obloze pohybují dva zvláštní objekty vedle sebe. Jeden měl tvar bumerangu a druhý doutníku. Každý se otáčel kolem vlastní osy a oba mírně klesaly a zase stoupaly. Měly bílou blyštivou barvu a občas se v nich zablesklo. Asi po dvaceti minutách odletěly.“

Pánková namalovala i obraz s názvem Kulový blesk.

Ve skupince pozorovatelů byl bratr Jaroslavy, Jiří, který si pak doma okolnosti jevu zapsal a jednoduše zakreslil. O svém pozorování se zmínil sestře. „Já jsem vždycky toužila něco takového vidět, a když se to objevilo, tak jsem u toho nebyla,“ říká Jaroslava s úsměvem.

„Pak jsem tři roky pozorovala krajinu a doufala, že se objekty znovu objeví. Nakonec jsem to vzdala a požádala Jirku, aby mi vše popsal. Dal mi i svoje poznámky s nákresy a já podle nich namalovala obraz. Bratr se na něj podíval a potvrdil, že přesně tak se to na obloze odehrálo.“

Plánské UFO zřejmě mělo smysl pro humor, protože Jaroslavu navštívilo přesně deset let po zmíněném pozorování. Nezjevilo se však na obloze, nýbrž v jejím snu.

„Ten sen byl úžasně barvitý a odehrával se v reálné krajině. Viděla jsem les směrem na Zhoř u Tábora a nad ním létající talíř. Jeho barva byla růžová s nádechem oranžové. Z prostředku talíře zářilo žluté světlo a na obvodovém prstenci měl namalované čtyři složité znaky. Hned po probuzení jsem sedla k plátnu a namalovala výjev akrylem.“

Obrazy teď tvoří dvoudílný celek. První zobrazuje nečekanou skutečnost a druhý její podobu ve fantazii, která je kupodivu utvářená naším očekáváním. „Když UFO, tak tedy v podobě létajícího talíře, jak jsme zvyklí z filmů a literatury,“ sděluje výtvarnice.

Pro Jaroslavu není těžké namalovat pohotově cokoliv. Učila ji to už v jejích čtyřech letech maminka. „Když si všimla, jak se snažím neobratně namalovat kuřátka, poradila mi: Představ si je jako něco jednoduchého, co znáš a dokážeš namalovat. Třeba jako kolečka. A pak k nim přidávej hlavičky, nožky, křídla, až se ti na obraze objeví kuřátka. Opravdu to funguje,“ potvrzuje.

Jaroslava Matoušková Pánková

(69 let)

Narodila se 12. září 1950 v Táboře. Od dětství žije a tvoří v Plané nad Lužnicí. Absolvovala výtvarný obor lidové školy umění v Táboře pod vedením výtvarníků Karla Valtera a Emila Růžičky. Později studovala u akademických malířů Jana Kunovského a Teodora Buzu. Vedla výtvarný kroužek při ZŠ v Plané nad Lužnicí a v táborském gymnáziu. Používá téměř všechny techniky malby i grafiky. Maluje přírodní motivy a portréty, do nichž vkládá i své okamžité fantazie. Získala řadu ocenění. Do roku 1991 byla zaměstnána v podniku Silon, pak několik let pracovala na volné noze. Z existenčních důvodů znovu nastoupila do zaměstnání, od svých 57 let je v penzi a vytváří volnou výtvarnou tvorbu. Je vdaná, její manžel Bohuslav Pánek se věnuje fotografování. Mají syna Jaroslava a tříletou vnučkou Sofii.

Tatínek ji později dovedl do lidové školy umění v Táboře k malíři Karlu Valterovi, který svým žákům vštěpoval: Dokonale odpozoruj, co chceš namalovat, načerpej z toho dojmy a přidej je do obrazu.

„Od dětství jsem měla o svém povolání jasno – budu malířkou. Chtěla jsem studovat na keramické škole v Bechyni, ale oznámili mi, že přijímají jen kluky. Tak jsem nastoupila do podniku Silon a pracovala tam do roku 1991.“

Studovala u uznávaných malířů

Ve volných chvílích malovala a malovala. V 17 letech vytvořila vlastní pojetí kaligrafie vkládané do reálných výjevů krajiny i lidí. Učitel Valter jí s obdivem řekl, že to ještě nikdo jiný nezkoušel.

„Myslím, že každý, kdo se chce nějaké činnosti věnovat dobře i jako koníčku, musí vše zvládnout stejně důkladně jako profesionál. A tak jsem i v dospělosti studovala na kurzech u uznávaných výtvarníků, abych se naučila co nejvíce malířských a grafických technik. Každý obraz maluji takovou technikou, o kterou si téma samo řekne.“

Rok před sametovou revolucí se pokusila využít politického tání a získat povolení k výtvarné živnosti. Rozhodovala o tom komise v Českých Budějovicích. „Ukázala jsem jim svoje práce a oni z nich určili jediný obraz, který smím malovat v kopiích za účelem prodeje. Bylo to pro mě zklamání, protože na mých výstavách lidé měli zájem o všechny obrazy.“

Pak se změnily poměry a v roce 1991 se odhodlala k přestupu na volnou nohu.

„První dva roky jsem byla spokojená, obrazy se prodávaly. Ale trh se brzy přesytil, lidé začali mít hlouběji do kapsy a já byla ráda, když se z výstavy prodal jediný obraz. O moje práce byl zájem v zahraničí, ale když nemáte peníze, těžko tam můžete sjednávat pravidelné prodejní výstavy. Žili jsme z manželova platu. Přiznala jsem si, že mě malování neuživí, a nastoupila jsem do práce. V 57 letech jsem odešla do předčasného důchodu. Od té doby si maluji, co chci, a jsem jako malířka skutečně šťastná.“ Nejraději maluje portréty svých rodinných příslušníků a přátel.

Jejím dalším velkým tématem je příroda. Nikdy při tvorbě nepoužívá jako pomůcku fotografii, maluje venku, i když je chladno. Dne 11. května 2017 se jí splnil sen – uvidět výjimečný úkaz, který namaluje. Nebylo to UFO, nýbrž kulový blesk.

„Večer jsem se podívala z okna. Nad lesem směrem k Ústrašicím se ladně pohybovala velká koule zlaté barvy. Několikrát přeplula tam a zpět nad vršky, občas sestoupila i mezi stromy a zase zamířila vzhůru. Vlevo byl černý mrak, který vyrůstal přímo ze země a šlehaly v něm drobné záblesky. Elektrické výboje se objevovaly i mimo mrak. Najednou kulový blesk vybuchl a zmizel. Neslyšela jsem ale žádný zvuk.“

Výtvarnice ihned výjev namalovala. Veřejnost uvidí obraz na její retrospektivní výstavě, jež se letos uskuteční v Galerii Fara v Plané nad Lužnicí od 21. srpna do 18. září.

„Výstava bude u příležitosti mých sedmdesátin a představím na ní nejzajímavější obrazy ze všech fází své tvorby. Návštěvníci uvidí i dětské obrázky, které mě učila malovat maminka,“ zve Jaroslava Matoušková Pánková.

Autoři:
  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

Sníh zasypal Šumavu. Na Lipensku uvázla nákladní auta, silnice byla nesjízdná

18. dubna 2024  9:37,  aktualizováno  10:54

Šumavu v noci na čtvrtek zasypal sníh, který komplikoval dopravu. V jihočeské i západočeské části...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lidé křičeli, ať nám naloží víc, vzpomínaly „máničky“ na masakr v Rudolfově

23. dubna 2024  5:38

V Českých Budějovicích uspořádali akci, která připomněla, že uplynulo 50 let od brutálního zásahu...

Začala přestavba Žižkových kasáren, bude z nich justiční areál za 600 milionů

25. dubna 2024  17:07

Po dlouhých letech jednání a příprav začala v Českých Budějovicích proměna bývalých Žižkových...

Zaměstnanci letiště dávají výpovědi kvůli šikaně. Nezvládli tempo, řekl Kuba

25. dubna 2024  15:11

Už deset zaměstnanců společnosti Jihočeského letiště České Budějovice podalo v posledních týdnech...

Obchody a park ve Vimperku postaví na místě, kde původně parkovaly autobusy

25. dubna 2024  13:13

Ve Vimperku na Prachaticku ladili podobu retail parku, aby nevyčníval ze zástavby. Budovu s obchody...

Rozvoj jaderné energetiky může na jih Čech přilákat stovky nových pracovníků

25. dubna 2024  9:04

Zástupci skupiny ČEZ očekávají, že s dostavbou bloků v Temelíně a Dukovanech i s vybudováním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...