V českokrumlovském Egon Schiele Art Centru začala trojvýstava s názvem Duše...

V českokrumlovském Egon Schiele Art Centru začala trojvýstava s názvem Duše pralesa. Své výtvory ovlivněné pobytem v pralese zde vystavují Dimas Paredes Armas z Peru, Otto Placht a Jaroslav Hněvkovský. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Syn peruánského šamana vystavuje v Českém Krumlově. Je poprvé v Evropě

  • 0
Egon Schiele Art Centrum zaplnily tři nové výstavy pod společným názvem Duše pra/lesa. Na ploše tří tisíc metrů čtverečních představují díla tří malířů, kteří našli inspiraci v tropickém pralese v peruánské Amazonii.

Návštěvníci uvidí například dílo Otto Plachta, českého malíře, který v posledních dvaceti letech pravidelně tvoří v jihoamerickém Peru. V tamní komunitě indiánů Shipibo se mimo jiné účastnil i četných rituálů a studoval tradice amazonských šamanů. Získané zkušenosti promítá do svých děl, která často tvoří za pomoci přírodních barviv. Jeho výstava má název Paralelní světy.

Mimo děl vzniklých v Peru na ní návštěvníci uvidí i obrazy vytvořené v krumlovských ateliérech.

„V Peru tvořím stromy na plátně barvou, která pochází přímo z těch kmenů. Tím se dostávám do stavu naprosté blaženosti. V tu chvíli nic nehledám, vše se mi nalézá samo,“ říká Placht.

Ten do Českého Krumlova pozval i druhého umělce, peruánského malíře Dimase Paredese Armase, který kvůli výstavě vůbec poprvé vycestoval ze své rodné země.

Jeho výstava s názvem Vize a sny ayahuyascy představuje díla inspirovaná mýty, sny a vizemi, při kterých malíř komunikuje se svým otcem Donem Laurenciem. Ten byl mocným šamanem a léčitelem, který své šamanské znalosti předával i dalším lidem.

„Je to naivistické dílo, silně ovlivněné mystickou zkušeností získanou z drogy ahuyascy, obrazy do hlubin prožité v situacích boje o přežití,“ říká o díle svého přítele Otto Placht.

Příprava Armasovy výstavy trvala několik měsíců. Provázely ji i komplikace, protože se tři obrazy ztratily z lodního nákladu zřejmě v hamburském přístavu. A stále se je nepodařilo najít.

Výstavu dvou současných výtvarníků doplňuje expozice díla téměř zapomenutého malíře Jaroslava Hněvkovského, který své Obrazy z džungle vytvořil v Indii v letech 1909 a 1913.

„Tehdy ho v zahraničí nazývali slovanským Gauguinem. Zajímavá je paralela jeho cesty do Indie a Plachtova života v Amazonii,“ říká ředitelka Schieleho centra Hana Jirmusová Lazarowitz.

Egon Schiele Art Centrum tak navazuje na loňskou úspěšnou „váchalovskou“ sezonu. Výstavy jsou k vidění do konce října.