Návštěvníci výstavy si prohlédnou i paroží Krále lesa, které od odborníků

Návštěvníci výstavy si prohlédnou i paroží Krále lesa, které od odborníků získaly zlatou medaili.

Paroží Krále lesa dostalo zlatou medaili. Uvidíte ho ve Vimperku

  • 7
Parohy Krále lesa - jelena, který pravidelně tráví zimu v přezimovací obůrce Beranky na Srní - dostaly od odborníků zlatou medaili, což je nejvyšší myslivecké ocenění, které se v této oblasti uděluje. Vidět je můžete ve Vimperku na výstavě trofejí zvěře ulovené loni na území Národního parku Šumava.

"Zlatou medaili dostaly parohy z Národního parku Šumava naposledy v roce 1993. Tehdy se jednalo o jelena, který byl ulovený v oblasti Plešného jezera," uvádí Adam Jirsa, který má péči o zvěř v parku na starosti.

Trofeje ve Vimperku

Pro jelení zvěř je život v šumavských lesích výjimečnou záležitostí. Dožívají se zde vyššího věku než v hospodářských lesích či v jiných národních parcích.

Kromě rozložitého paroží Krále lesa je v hotelu Zlatá hvězda k vidění 181 trofejí. Jde o 135 trofejí jelena evropského, tři jelena siky, čtyřicet srnce obecného a tři prasete divokého.

Výstava, kterou park pořádá již podvacáté, ve Vimperku potrvá do čtvrtka a otevřená je od 10 do 19 hodin. 

K vidění je i celá řada dalších zvláštností, například vývojová řada shozů osmnáctiletého jelena, nebo některé anomálie na paroží jelenů žijících v šumavských lesích.

"V roce 2012 jsme mohli ulovit nejvíc kusů černé zvěře v historii Národního parku Šumava. Pokud jde o jelení zvěř, tak jsme loni odlovili druhý největší počet za posledních deset let," srovnává Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava.