Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Bervida, MAFRA

Soud znovu hledá viníky smrti zanedbaného kojence, matka nedorazila

  • 2
Tři roky po smrti desetiměsíčního dítěte znovu případ řeší budějovický krajský soud. Původně se z ní zodpovídali jeho matka s přítelem, soud však loni oba obžaloby zprostil. Vrchní soud pak případ vrátil do Budějovic s tím, aby se senát zaměřil hlavně na péči o dítě, případně neposkytnutí pomoci.

Kojenec zemřel 18. května 2012 po pěti dnech v nemocnici na krvácení do mozku. Při pitvě u něho objevili lékaři sériové zlomeniny žeber a podlitiny.

Před soud se ve čtvrtek dostavil jen dvaatřicetiletý Roman B. Jeho o rok starší bývalá přítelkyně a matka dítěte Petra G., která dnes žije v jiném kraji, se omluvila kvůli nemoci. Výpovědi svědků, většinou příbuzných obžalované a spolubydlících z ubytovny pro sociálně slabé ve Velešíně na Krumlovsku, se shodovaly v popisu poměrů v domácnosti.

„Udivilo mě, že Milánek spal na zemi vedle postele dospělých. Měl zanícené oči, říkala jsem dceři, aby s ním šla k doktorovi,“ uvedla matka obžalované. Bratr obžalované dokonce tvrdil, že poslední týdny byl chlapec apatický, hodně plakal a měl pohmožděninu na obličeji. Také on radil sestře, aby dítě vzala na ošetření k lékaři. „Nikam nedošla, byla na takové věci dost laxní,“ řekl.

Soud nechá znovu zpracovat lékařské znalecké posudky

Další svědkyně popisovala, že obžalovanému vadil pláč dítěte a tišil ho tím, že mu na obličej tlačil polštář. Svědci vyprávěli, že oba dospělí často vysedávali po hospodách a dítě hlídaly různé kamarádky matky a také dvě nezletilé dcery obžalované, které s ní bydlely na ubytovně. Dnes jsou v dětském domově.

Ačkoliv byly poměry v domácnosti zjevně otřesné a kojenec podle znalců trpěl, soudy nenašly žádný trestný čin. Smrtelné zranění dítěte mohl podle dosavadních rozsudků způsobit kterýkoliv dospělý, mohlo být i nezaviněné, třeba pádem. Znalci nenašli ani jeho příčinu.

Obhájce Romana B. Josef Dvořák odmítá obvinění z týrání nebo neposkytnutí pomoci. Takové jednání předpokládá v našem právním řádu alespoň čtyřměsíční konání, ale oba partneři spolu tak dlouho nežili.

„Nezbývá nám než na pokyn vrchního soudu nechat znovu zpracovat lékařské znalecké posudky,“ uvedl předseda senátu Aleš Kolář, který loni dvojici zprostil obžaloby. Kvůli nedostatku důkazů.