Stavbě má ustoupit 50 stromů. Pravý břeh Malše u Malého jezu bagry sníží o 1,5...

Stavbě má ustoupit 50 stromů. Pravý břeh Malše u Malého jezu bagry sníží o 1,5 až dva metry do šířky 10 metrů. | foto: Marek Podhora, MAFRA

Výhra lidí od Malého jezu v Budějovicích. K řece Malši bagry nepřijedou

  • 2
Stavba protipovodňových opatření na Malši v Českých Budějovicích na jaře nezačne. Měsíce trvající odpor obyvatel v pondělí slavil úspěch. Zastupitelé neschválili zásadní bod pro financování stavby.

Kácet stromy nebudou, bagry zůstanou zaparkované a zídka prozatím také nevyroste. Malše v Českých Budějovicích bude i nadále bez ochrany proti povodním. Původně se poblíž oblíbeného Malého jezu mělo začít pracovat loni na podzim, pak letos na jaře. Jenže stavba se znovu odkládá.

Zaprvé už by se kvůli nastupujícímu vegetačnímu období nemohlo kácet a zadruhé zastupitelstvo v pondělí nepodpořilo důležitý bod, který se týkal financování stavby za více než 17 milionů korun. Pro bylo jen 18 z 45 zastupitelů.

Ve výsledku to znamená, že České Budějovice prozatím nedostanou od ministerstva zemědělství přislíbenou dotaci přesahující 13,5 milionu, která je pro akci klíčová.

„Plánované zahájení prací na jaře se odkládá. Bude to minimálně do podzimu, než bude případně možné kácet,“ řekl náměstek primátora Petr Holický (ANO).

Někteří zastupitelé o projektu pochybují

Navíc se ukazuje, že velká část zastupitelů má o projektu velké pochybnosti. Není tak vyloučeno, že z protipovodňových opatření, která by měla Havlíčkovu kolonii chránit proti stoleté vodě, nakonec sejde.

Úspěch by to byl pro stovky odpůrců stavby z řad místních. Vadí jim, že by se v okolí Malého jezu mělo kácet a bagrovat, přičemž výsledné úpravy podle nich budou mít jen malý dopad na celkovou ochranu proti vodě.

„Spíš než prosazování stavby se před lety nemělo povolit udělat násep v rozlivové ploše ke Špačkům a na něm začít stavět domy. Voda je odtud odváděna do zaneseného původního ramene Malše,“ upozornila jedna z obyvatelek Marie Říhová.

Změnu využití pozemků na individuální bydlení u Špačků ovšem schválili zastupitelé už v roce 2009. I další lidé pak zpochybňovali výsledný efekt navržených opatření. Pokud se postaví zatím jen naplánovaná první etapa mezi Malým jezem a Kaplířovou ulicí, může být podle nich účinnost sporná. V budoucnu je v plánu ještě druhá a třetí etapa ve směru proti proudu Malše.

Ohrozí zídka druhý břeh?

V diskusích, které na zastupitelstvech v uplynulých měsících zazněly, se také neustále mění propočty ohledně stoleté vody a různě se ohýbají čísla, což mnohé znejistělo. Podle některých výpočtů by tak u „Maláku“ mohlo stačit pouhé postavení zídky bez kácení a takzvané bermy, tedy odbagrování části zeminy u břehu.

„Máme k dispozici nový posudek z katedry hydrauliky a hydrologie ČVUT. Ten říká, že před Q100 (hranice stoleté vody - pozn. red.) ochrání, pokud se z projektu postaví pouze navrhovaná pravobřežní ochranná zídka,“ sdělil zastupitel Pavel Burda (ČSSD).

Na to náměstek primátora František Konečný (ANO) zareagoval, že buď je potřeba udělat první etapu, jak je navržená, nebo vůbec. „Pokud uděláme jen zídku, ohrozíme druhý břeh,“ varoval.

Náměstek Holický doplnil, že nelze jednoduše měnit projekt, na který už je vydané stavební povolení. A podle části zastupitelů je navíc navrhované řešení správné.

„Myslím, že Budějovice si protipovodňové opatření zaslouží, a proto budu hlasovat pro,“ reagoval radní Miroslav Joch (ČSSD). Současná rada podle něj sklízí to negativní, o čem se rozhodovalo už před lety.

Podle dalšího zastupitele Michala Kohna (ANO) je pak zmíněné Q100 jen statistická záležitost, která může působit až alibisticky. Konstatoval, že s ohledem na vývoj klimatu a stále větší sucho nebudou opatření vůbec potřeba. A nebo když naopak přijde náhlá povodeň, zem bude vyschlá tak, že se voda povalí přes hranici stoleté vody a zábrany opět nebudou k ničemu.

„Řeka si na Q100 nikdy hrát nebude. Pokud se do toho pustíme, jsou to vyhozené peníze,“ míní Kohn.

Tomáš Mráz z iniciativy Zachraňme Malák vidí pondělní hlasování jako dílčí úspěch. „Peníze od ministerstva nyní nepřijdou. Nikde ale není psáno, že se smlouva na příštím zastupitelstvu neobjeví znovu. Nic není definitivně rozhodnuté, ale jako úspěch beru, že se o tom tak věcně diskutovalo,“ sdělil.