Letecká záchranná služba sídlí na letišti v Bechyni. U zraněného byl vrtulník za pár minut.

Letecká záchranná služba sídlí na letišti v Bechyni. U zraněného byl vrtulník za pár minut. | foto: Marek Podhora, MAFRA

Mladý muž padal na ferratě v Bechyni čtyři metry. Zachraňoval ho vrtulník

  • 9
Osmnáctiletý mladík se zranil po pádu na ferratě v Bechyni na Táborsku. Vrtulník musel složitě manévrovat, aby se k muži dostal záchranář. S podezřením na poranění v oblasti pánve zraněného transportovali do českobudějovické nemocnice.

Nebezpečný pád se odehrál v neděli v 16 hodin na via ferratě, která je vyznačená na skalách u řeky Lužnice na okraji Bechyně.

„Osmnáctiletý mladík z nezjištěných příčin spadl z vrcholu ferraty a zůstal viset v sedacím úvazku pod převisem. Padal zhruba čtyři až pět metrů,“ informovala mluvčí jihočeských záchranářů Petra Kafková. Pomoc mladému muži přivolali další lidé, kteří byli na místě.

U skal zasahoval letecký záchranář Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje, který zrovna sloužil přímo v Bechyni na základně armádních záchranářů.

„Letecký záchranář byl ve službě a ihned byl připravený plně technicky vybaveným armádním vrtulníkem vyrazit. Posádka tak přiletěla na místo během několika minut,“ pokračuje Kafková.

Celý zásah byl náročný na manévrování se strojem. Palubní technik spustil záchranáře ke zraněnému, přes převis na ně však neviděl. Leteckému záchranáři se podařilo mladíka zajistit. Oba je do vrtulníku vytáhl palubní jeřáb.

Na nejbližším možném místě pak pilot přistál, zraněného záchranáři zajistili, zafixovali do celotělové matrace, podali mu potřebné léky a následně byl transportován na traumacentrum českobudějovické nemocnice, kde ho lékaři přijali okolo 17. hodiny s podezřením na poranění pánve.

„V těchto případech naši letečtí záchranáři zužitkují svou službu u armádní letecké záchranné služby, kde procházejí výcvikem,“ dodává mluvčí.

Via ferrata je vyznačená na skalách u Lužnice.

Via ferrata je vyznačená na skalách u Lužnice.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz