Jednačtyřicetiletý Tomáš Burian zavraždil podle obžaloby letos v dubnu o jedenáct let mladšího bratra své družky, se kterým měl dlouholeté spory. (3. prosince 2019) | foto: Petr Lundák, MF DNES

Za vraždu dostal muž 12 let vězení, bratra partnerky bodl osmnáctkrát

  • 10
Krajský soud v Českých Budějovicích poslal na dvanáct let do vězení Tomáše Buriana, který podle obžaloby zavraždil bratra své družky. Kromě toho má zaplatit jako náhradu nemajetkové újmy 800 tisíc korun otci oběti a 600 tisíc bratrovi zemřelého.

„Hluboce toho lituji. Nevím, jak jsem to mohl udělat,“ kál se jednačtyřicetiletý muž, kterého soud poslal do věznice se zvýšenou ostrahou. Rozsudek není pravomocný, obhájce ihned podal odvolání.

Podle obžaloby Tomáš Burian ubodal 25. dubna v domě u Volar nejméně osmnácti ranami kuchyňským nožem o jedenáct let mladšího bratra své družky.

Podle něj i svědků tak vyvrcholil dlouhodobý konflikt v rodině odvíjející se od nastěhování do domu, který částečně patřil přítelkyni obžalovaného. Neshody gradovaly hlavně s budoucí obětí, bratrem družky. Nedokázali se shodnout na stavebních úpravách domu i na společném bydlení.

Znalci ohodnotili obžalovaného jako člověka, který se nechce podřizovat, nepřizpůsobivého a impulzivního. Čin spáchal pod vlivem takzvaného vměstnaného afektu.

„Je nepochybné, že byl v rodině vysoce frustrován, ale mohl situaci řešit jinak, například se z domu odstěhovat,“ řekla ve zdůvodnění rozsudku předsedkyně senátu Olga Smrčková.

Soud se přitom přiklonil k názoru státního zástupce Romana Tibitanzla a uznal, že obžalovaný jednal v přímém úmyslu zabít, když v kritický večer po předcházející roztržce přišel za mužem s kuchyňským nožem v ruce.

Odmítl názor obhájce Jana Vardy, že nůž měl nejprve v ruce sok obžalovaného a jeho mandant se jen bránil počátečnímu útoku. Podle Smrčkové tuto verzi popřely i svědecké výpovědi, mimo jiné i Burianovy družky.

Některé rány byly podle znalců vedeny velkou silou a nejméně tři z nich byly smrtelné. Útok podle spisu pokračoval, i když už poškozený ležel v krvi na zemi.

Obžalovanému hrozilo deset až osmnáct let vězení. Soud zohlednil jeho dosavadní bezúhonnost, částečné přiznání a lítost, na druhé straně mu přitížil způsob zabití a další souběžný zločin. Tři dny před útokem totiž obžalovaný se sekerou v ruce vyhrožoval kamarádovi zavražděného.

Soudní jednání sledovali i známí rodiny. Burian uvedl, že je s družkou v kontaktu, mají spolu dvouleté dítě. Ke své situaci dodal, že budoucnost vidí jako návrat k rodině a možnost vychovávat syna.

3. prosince 2019


Témata: Jihočeský kraj