Mrtvola byla v sudu pod podlahou, milence soudí za 10 let starou vraždu

  • 15
Vraždu devět let pohřešovaného muže začal dnes projednávat českobudějovický krajský soud. Tělo zemřelého objevili loni policisté ve sklepě domu Českých Velenicích, bylo zalité betonem v sudu, který se našel metr pod betonovou podlahou. Z vraždy je obžalovaný bratranec poškozeného Jan S., družku oběti žalobce viní z napomáhání k vraždě. Jde o matku čtyř dětí.

K odhalení pachatelů nasměroval nakonec policisty přítel obžalovaných. Pětatřicetiletému muži a o šest let mladší ženě hrozí za úkladnou vraždu 12 až 20 let vězení.

Oba se dnes k případu obsáhle vyjádřili. Odmítli nabízenou dohodu o vině, která by jim snížila trest. „Zabil jsem ho, ale ne tak, jak je to popsané v obžalobě. V afektu,“ vyjádřil se obžalovaný původem ze Slovenska.

Dvojice pak několik hodin popisovala, co se stalo v červenci 2012 a objasňovala motiv činu. Muže přivedla eskorta z vazby, žena je stíhaná na svobodě.

Vraždu devět let pohřešovaného muže začal projednávat českobudějovický krajský soud. Tělo zemřelého objevili loni policisté ve sklepě domu Českých Velenicích, bylo zalité betonem v sudu, který se našel metr pod betonovou podlahou. Z vraždy je obžalovaný bratranec poškozeného Jan S. (7. 12. 2022)

Podle Jana S. byly důvodem poměry v Českých Velenicích mezi určitou komunitou - drogy, hrací automaty, prostituce, kuplíři z Turecka. „Kdybyste poznali okolí Velenic, pochopili byste to,“ poznamenal obžalovaný k senátu, kterému předsedá Jaromír Hájek.

Obžalovaný přijel v roce 2011 ze Slovenska za svými příbuznými a bratrancem, který žil s obžalovanou od jejích 15 let. Podle něj se k ní choval agresivně a nedával jí na děti peníze. Proto sám obžalovaný rodinu finančně podporoval.

Neměla jsem ani na pleny, řekla obžalovaná

Dále popsal, jak s poškozeným vyrůstal a měli se rádi jako bratři. Podle obžalovaného ale jeho bratranec ve Velenicích propadl drogám a prostitutkám, nikdy nepracoval a vykrádal hrací automaty. Obžalovaný přiznal, že v několika případech mu také při krádežích pomáhal.

Těžký život s druhem vylíčila i obžalovaná. Podotkla, že často neměla ani na jídlo a partner ji nutil k prostituci. „Neměla jsem ani na pleny pro mimina,“ vzlykala.

Do bídy se pár dostal hlavně po roce 2011, kdy si pronajal byt v rodinném domě. Podle státního zástupce Radomíra Klimeše se oba obžalovaní domluvili na tom, jak se nepohodlného muže zbavit. V té době už spolu měli poměr.

Kriminalisté našli tělo v sudu. Vrah ho zakopal a zalil betonem v domě

Podle spisu žena namíchala druhovi a otci tří dětí ráno do přesnídávky uspávací léky a odešla za Janem S. na ubytovnu. Domů se s dětmi vrátila až večer. Od té doby byl Jan S. nezvěstný a v bytě ho nahradil jeho bratranec. Ten spícího příbuzného před tím probodl kuchyňským nožem a jeho tělo ukryl.

„Po čase jsem vytušila, že už není na světě, ale Jan mi nic neřekl, jen něco naznačoval. Opakoval, že už mi druh neublíží, abych se nebála a na nic se neptala,“ vysvětlovala žena.

Oba milenci po vraždě odjeli za příbuznými na Slovensko a po návratu domů asi za dva týdny obžalovaný tělo ukryl. Podle něj už silně zapáchalo, což zaznamenal i soused a psal mu, že jim v domě páchne kanalizace.

O vraždě věděl přítel obžalovaných, léta mlčel

Obžalovaný přitom vzal všechnu vinu na sebe a tvrdí, že jeho partnerka, se kterou má v pořadí čtvrté dítě, se na vraždě nepodílela. Léky do přesnídávky údajně namíchala bez špatného úmyslu a v ubytovně milence vyhledala, aby jí půjčil peníze.

„Viděl jsem na ní, že se zase s bratrancem pohádala. Byl na ni hrubý, v minulosti jsem byl svědkem, že ji bil. Když jsem si dal dohromady, jak se bratranec stará o děti a o partnerku, popadl mě amok. Byl jsem zrovna po večírku a ještě opilý. Vzal jsem kuchyňský nůž a šel ho postrašit. Zabít jsem ho nechtěl,“ popisoval obžalovaný.

Dále uvedl, že když v domě našel spícího bratrance a stál nad ním s nožem, promítlo se mu, co všechno dobrého spolu prožili. Jenomže, když poškozený otevřel oči, obžalovaný mu ve vzteku probodl hruď.

Podle patologů byl muž okamžitě mrtvý. Nůž mu prořízl prsní kost a žebra a skončil v srdci. Obžalovaný pak popisoval, jak uklízel krev a vlekl tělo do sklepa, kde potom několik dní pálil v kotelně zakrvácené věci. „Zabít je lehké, ale vyrovnat se s tím těžké,“ prohlásil.

Vraždu by pravděpodobně kriminalisté nikdy neobjasnili, kdyby nebylo přítele obžalovaného. Ten se o činu dozvěděl hned druhý den. Léta mlčel než tajemství prozradil třetímu člověku. Mezi komunitou narkomanů a kuplířů se následně objevilo i vydírání, nakonec tip zachytili detektivové a začali pátrat po těle pohřešovaného. Verdikt v případu zatím nepadl, soud pokračuje výslechy svědků.