Kartáče zpomalí vodu a jez tak bude bezpečnější.

Kartáče zpomalí vodu a jez tak bude bezpečnější. | foto: David Švarc

Vodáky v Krumlově přivítá pohyblivý jez. Turisté přijdou o atrakci

  • 2
Býval to jeden z typických obrázků Českého Krumlova. Na lávce pod zámkem stojí turisté a pozorují vodáky sjíždějící „šlajsnu“. Sázejí se, jestli se dvojice „udělá“, při krkolomných pádech propukají v smích. O oblíbenou atrakci na Vltavě ovšem přijdou.

Povodí Vltavy dokončí rekonstrukci jezu a propusti, která bude bezpečnější a pomalejší. Zdokonalení protipovodňových opatření vychází na více než 56 milionů korun.

Třetí etapa protipovodňových opatření na Vltavě v Krumlově začala loni v lednu. V uplynulých dnech řemeslníci dokončovali montáž pohyblivé části jezu a vystrojili propusť kartáči. Původní pevný jez při povodních vzdouval hladinu a voda pak zatápěla nemovitosti v nadjezí.

"Pevný jez se proto v podstatě celý zboural a byl nahrazený jezem novým, který se při povodni sklopí pod úroveň dna řeky, čímž se výrazně zvýší průtočný profil. Hladina nad jezem nebude tak vysoko, jako bývala, tím se ochrání přilehlé domy," řekl Martin Poláček, který na stavbě vykonává dozor investora.

Takové situace už turisté tak často neuvidí

Nejpozději do konce června Povodí zprovozní novou propusť na levém břehu řeky. Je široká 5,5 metru, nově bude fungovat i jako rybí přechod. Součástí stavby pro vodáky bude také plovoucí molo na vytahování lodí v nadjezí.

Změnil se i vstup do malé vodní elektrárny na pravém břehu. Řemeslníci tam vybudovali masivní dubovou nornou stěnu.

"Jez a propusť jsou součástí stavby, která měla být dimenzována na stoletou vodu. Pokud ale krumlovští zastupitelé rozhodnou, že se nebudou realizovat poslední dvě etapy, o kterých se vedou vášnivé diskuse, bude město chráněné jen na pětiletou vodu," upozornil ředitel hornovltavského závodu Povodí Zdeněk Zídek.

Nejvíce diskutovanou částí stavby jsou mobilní stěny a jejich podzemní část. Majitelé některých nemovitostí míní, že jim stavba poškodí domy. Po veřejných diskusích a anketě by mělo verdikt vynést zastupitelstvo.

Vedle mobilních stěn jsou v plánu úpravy na kanalizační síti. Některé šachty budou opatřené vodotěsnými poklopy a některé dešťové kanalizace zpětnými klapkami. Podle Zídka se krumlovská protipovodňová opatření liší od jiných měst. Mnohé domy kolem sevřených meandrů řeky rostou takřka z koryta. Je to dáno tvůrčí silou řeky i těžbou stavebního materiálu, který voda po staletí přinášela.

V roce 2002 povodně ve městě způsobily škody přes 100 milionů korun. Nejen na Vltavě, ale i na Polečnici se protipovodňová opatření ve městě setkala s protesty. Lidé tam hájili kamenný most. Nová studie, jež počítá s jeho zachováním, je hotová. Znovu se musí zpracovat žádost o územní rozhodnutí.

,