Vodáci vyrazili po zimě na řeky. Příští sobotu uklidí Vltavu

  12:36
Splouváním Malše i půlmaratonem na Lužnici odstartovala v sobotu vodácká sezona. První nadšenci si ale užili i proudy jiných jihočeských řek. Otevřeno už má i většina kempů. Vody je zatím dost a vodáci čekají podobnou sezonu jako loni.
Vodáci na Malši.

Vodáci na Malši. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Na vodu už spolu jezdí Bohouš, Jirka a Míra od Třeboně víc než padesát let. Jejich domovskou vodou je Lužnice. Stejně jako stovky dalších nadšenců si ale v sobotu nenechali ujít jarní splutí Malše. Tři kamarádi z Klubu vodáků v Domaníně ji znali už od pramenů ještě předtím, než vznikla Římovská přehrada.

„Je to krásná řeka a dá se na ni dostat jen párkrát do roka. Splouvali jsme všechny možné říčky i ty divoké. Teď, když nám je okolo sedmdesáti, už si užíváme jen takovéhle krásné flákárny. A místo malých lodí máme raft,“ popsali u římovského jezu. V sobotu dopoledne odtud vyrážely desítky lodí do Českých Budějovic.

Další vodáckou akcí o víkendu byl třeba půlmaraton ze Suchdola nad Lužnicí, který končil na soutoku s Nežárkou. Živo bylo ale i na Otavě nebo vltavských jezech ve Vyšším Brodě a Zlaté Koruně.

I když není v květnu na Vltavě tak živo jako v prázdninových měsících, už i provozovatelé kempů a půjčoven vodáckého vybavení hlásí, že sezona začala. Na Otavě a Lužnici také dodávají, že stav vody je dobrý a umožňuje bezpečné splouvání.

„Loni bylo velké sucho. Teď je zatím situace lepší, a pokud občas zaprší, užijí si Lužnici i děti, které sem jezdí na školní výlety,“ říká suchdolský vodák Josef Franta.

Sucho loni ovlivnilo i vodáckou sezonu na Otavě. A asi i proto mají už teď v kempech podél řeky možná stejně objednávek jako loni.

Vodácké novinky

Sdružení půjčovny lodí a kempů na Vltavě v současné době dokončuje vývoj aplikace pro chytré telefony, která bude umožňovat i nezkušeným návštěvníkům řeky lepší organizaci plavby. Její součástí bude orientace pomocí GPS a budou v ní zanesené všechny důležité jezy, kempy a místa občerstvení. Aplikace by měla zabránit i přejíždění cílových míst plaveb.

Dopravu v Českém Krumlově by měla v létě komplikovat oprava kruhové křižovatky.

Majitelé půjčoven lodí proto doporučují počítat se zpožděním jak při příjezdu k řece, tak i s prodlevou po skončení plavby a čekání na odvoz.

Od května začíná vodácká sezona i na Vltavě nad Lipnem. Každý zájemce o splutí řeky v Národním parku Šumava se ale musí včas zaregistrovat. Nejsnazší registrace je přímo na www.npsumava.cz.

„V současné době je vody dost a vodáků začíná přibývat. Otava je jiná než ostatní řeky, po deštích se rychle naplní, stejně rychle ale hladina zase klesne. Všechno se ukáže až v létě, ale doufáme, že se sezona vydaří,“ popisuje Eliška Diblíčková z Půjčovny lodí Samba.

Vltava se s podobnými výkyvy jako jiné jihočeské řeky vyrovnávat nemusí, průtok v ní ovlivňuje Lipno. I díky tomu loni řeka pod přehradou přitahovala ještě více lidí než v jiných letech.

„Mám tu řeku ráda, je na ní dost jezů, které prověří to, co lidé při splouvání umí. Samozřejmě se ale hned pozná, koho zajímá řeka a kdo přijel jen za alkoholovou zábavou. Přílišné množství takových lidí zážitku na řece nesvědčí. A ani kemp není jako kemp. Dají se najít místa s dobrou nabídkou a příjemnými cenami, ale většina míst je bohužel předražená,“ říká Jindřiška Horová, která Vltavu splouvala už několikrát a chystá se na ni i letos.

I provozovatelé kempů a půjčoven tvrdí, že loňská sezona přilákala na Vltavu enormní počet lidí, a počítají s tím, že se situace bude letos opakovat.

„Je jich ale pořád víc a víc, což té řece škodí. Jsem zvědavý, kam až to povede. Třeba loni přibylo v Krumlově asi o třetinu návštěvníků, bylo kolem jednoho a půl milionu. To je samozřejmě znát i na vodácké turistice a stavu řeky,“ popisuje majitel půjčovny lodí a voroplavby v Krumlově Josef Maleček.

Aby byl dopad vlivu lidí na řeku co nejmenší, organizují samotní vodáci, ale i ti, kteří z řeky profitují, různé akce na její podporu. Letošní jarní úklid je naplánovaný na sobotu 14. května. Pořádá ho Sdružení půjčoven lodí a kempů na Vltavě.

„Každá posádka na raftu nebo lodi vyčistí svěřený úsek od nepořádku a potom mohou účastníci pokračovat ve splutí řeky. Ubytování i zapůjčení lodě je pro ně zadarmo. Je to takové spojení zážitku a pomoci řece. Jsme na ní závislí, tak se jí také snažíme něco vrátit,“ tvrdí manažer společnosti Ingetour Pavel Kohout.

Za čistou řeku a novou kulturu vodáctví chce letos začít na Vltavě bojovat i projekt Jedu vodu. Jeho podstata spočívá ve vytvoření fondu, který bude použitý k podpoře zařízení první pomoci, posílení kapacit toalet v okolí jezů a pomůže zajistit distribuci pitné vody.

„Jednou z hlavních cest k získávání peněz do fondu bude poskytování speciálních plastových kelímků vodákům. Ty budou k dostání v partnerských kempech, půjčovnách lodí a dalších zařízeních oproti malé záloze. Kelímky mohou být použity opakovaně, a mohou tak pomoci zmenšit znečištění řeky,“ říká organizátor akce Martin Pavljuk.

  • Nejčtenější

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

U Budějovic boural autobus s lidmi. Řidička byla pod vlivem omamných látek

17. dubna 2024  18:33

U Lišova na Českobudějovicku dnes odpoledne havaroval autobus, když jeho řidička sjela ze zatím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sníh zasypal Šumavu. Na Lipensku uvázla nákladní auta, silnice byla nesjízdná

18. dubna 2024  9:37,  aktualizováno  10:54

Šumavu v noci na čtvrtek zasypal sníh, který komplikoval dopravu. V jihočeské i západočeské části...

Porsche z Německa dovezli do Čech v přívěsu, zloděje soud poslal do vazby

9. dubna 2024  12:53,  aktualizováno  11.4 10:24

Táborským kriminalistům se podařilo dopadnout muže, kteří podle policie ukradli v Německu sportovní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Bojuje proti developerům u Lipna a říká, že ho nelze rovnat s jezery v Rakousku

14. dubna 2024  12:05

Pavla Setničková založila spolek Lipno pro život, jehož úlohou je hájit Lipensko před projekty...

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

Firma Kovosvit MAS Machine Tools dluží miliony, soud zahájil insolvenční řízení

18. dubna 2024  11:49

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS...

Sníh zasypal Šumavu. Na Lipensku uvázla nákladní auta, silnice byla nesjízdná

18. dubna 2024  9:37,  aktualizováno  10:54

Šumavu v noci na čtvrtek zasypal sníh, který komplikoval dopravu. V jihočeské i západočeské části...

Českobudějovičtí volejbalisté na úvod finále zkrotili v Praze Lvy

17. dubna 2024  23:33

Volejbalisté Jihostroje České Budějovice vstoupili vítězně do finále extraligy. Na palubovce...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...