Poškozená trať u Strakonic. | foto: Správa železnic

Trať z Plzně do Budějovic podemlela voda, opravy potrvají několik dní

  • 1
Po noční bouřce bude několik dní neprůjezdná železniční trať z Plzně do Českých Budějovic mezi Strakonicemi a Horažďovicemi. Přívaly vody z prudkého deště totiž mezi Strakonicemi a Katovicemi podemlely koleje, trakční vedení poškodily popadané stromy. V úseku jezdí náhradní autobusová doprava.

Bouřky v noci na dnešek byly na jihu Čech velmi intenzivní. Na Strakonicku a Prachaticku padaly kroupy a silně pršelo. Přímo ve Strakonicích napršelo celkem 94 milimetrů srážek na metr čtvereční.

Přívaly vody také ovlivnily provoz na železniční trati z Plzně do Českých Budějovic. V úseku mezi Strakonicemi a Katovicemi voda podemlela koleje a trakční vedení poškodily popadané stromy.

Opravy měly původně trvat pouze do dnešního dopoledne. Již nyní je však jasné, že omezení potrvá déle.

„Způsob zajištění opravy poškozené trati u Strakonic bude záviset na posouzení geotechnikem, který dnes místo prověří. Je však zřejmé, že omezení pro dopravu v úseku Strakonice - Katovice potrvá v řádu dnů. Výhled se bude zpřesňovat,“ uvedla Správa železnic.

Dopravu mezi Strakonicemi a Horažďovicemi budou po dobu uzavírky zajišťovat náhradní autobusy.

Přes sto poškozených aut ve Volyni

Škody po bouři budou ještě nějaký čas řešit i ve Volyni na Strakonicku. Tam padaly velké kroupy, které poničily přes sto aut. „Těžko dáme dohromady celkový součet škod. Kdo měl auto venku a šel přes něj pás krupobití, tak ho má poškozené. Vozidla mají buď pomačkanou karoserii nebo rozbitá čelní či zadní skla,“ řekl starosta Martin Červený.

Někteří místní lidé mají rozbité i skleníky a přístřešky. Úroda v okolí by však výrazněji poničená být neměla. „Byla to lokální bouřka, kdy šel přes město pruh široký několik set metrů, ze kterého se sypaly kroupy, některé dokonce větší než pět centimetrů v průměru,“ upřesnil starosta.

Hasiči na jihu Čech evidovali přes 90 událostí spojených s bouřkou. Odklízeli okolo 40 spadlých stromů a z 50 sklepů čerpali vodu. Do půlnoci vyjížděli zejména na Strakonicku, kam mířili v noci znovu. Okolo deseti výjezdů řešili i na Českobudějovicku.

Také dnes večer a v noci na středu může vydatněji pršet. Meteorologové očekávají na jihozápadě republiky četnější srážky a ojediněle i velmi silné bouřky.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz