Slavné římské Koloseum bude připomínat Centrum halových sportů v Českých...

Slavné římské Koloseum bude připomínat Centrum halových sportů v Českých Budějovicích. Radnice představila vítězný návrh podoby, který je z pera místního Atelieru 8000. | foto: Atelier 8000

Vítězný návrh sportovní haly zůstává. Kolem soutěže je temno

  • 0
Porotci si píšou dopisy, posílají vzkazy po e-mailu, ale situace kolem soutěže na návrh Centra halových sportů v Českých Budějovicích je stále nejasná. Primátor Juraj Thoma pochybnosti odmítá, vítězný projekt se vyřazovat nebude. Jeden z porotců však marně čeká na vysvětlení.

V první polovině března se objevila informace, že zástupci vedení města, kteří seděli v porotě architektonické soutěže o návrh českobudějovického Centra halových sportů, mohli znát podobu vítězného návrhu. Už mnohem dříve totiž byla k dispozici takzvaná volumetrická studie ke sportovní hale od Atelieru 8000, který nakonec zvítězil v konkurenci více než padesáti návrhů.

Pokud by se potvrdilo, že závislí porotci - primátor Juraj Thoma a radní Josef Průcha, znali podobu návrhu už v průběhu soutěže, jednalo by se o narušení anonymity a hrubé porušení pravidel. Oba muži to odmítají, na magistrát přesto dorazil od nezávislého člena poroty, architekta Antonína Nováka, dopis, ve kterém požaduje vysvětlení.

"V případě potvrzení informace, že někteří ze členů poroty byli seznámeni s vítězným projektem a jeho autory již před zahájením soutěže, budu nucen požádat o anulování výsledku, minimálně dodatečného vyloučení neanonymního návrhu," napsal Novák.

Podle radního Průchy není k vylučování důvod. "Některé informace se do značné míry objevily účelově. Soutěž je platná a výsledky zůstávají," reagoval Josef Průcha a podobně se vyjádřil také Thoma, který už minulý týden odeslal architektu Novákovi odpověď, a mohlo se zdát, že se situace vyjasní a uklidní.

Jenže případ nekončí. Antonín Novák ve středu MF DNES řekl, že vysvětlení nepovažuje za podstatné. "Očekával jsem odpověď pana primátora, ne nějaké kolektivní usnesení orgánů," doplnil nespokojeně a upozornil, že očekává jinou odpověď. Jaká bude, není vůbec jisté. Primátor se k problému nechce dál přes média vyjadřovat. "Posílání vzkazů touto cestou nepovažuji za standardní jednání," konstatoval.

Radnice chce začít stavět v příštím roce

A jak bude dál pokračovat příprava celého projektu Centra halových sportů? Plány města zůstávají zatím stejné a radnice chce zahájit stavbu v roce 2014. I Thoma už však připustil, že vášně kolem bourání současné sportovní haly jsou natolik velké, že to může harmonogram ohrozit.

Naopak s financováním prý město problémy mít nebude. Primátor řekl, že pokud bude stát nový areál do 350 milionů s DPH, neohrozí další plánované akce. "Nejdříve bychom postavili menší halu a teprve poté by se dostalo na hlavní. Sportovci by tak byli bez prostor maximálně dva až tři měsíce," zmínil již dříve Thoma. To potvrdil i Martin Krupauer z Atelieru 8000.

"Technicky to lze vymyslet tak, aby prodleva pro sportovce byla co nejmenší. Osobně si myslím, že dvě palubovky budou přínosem," konstatoval.

Mezitím už má petice proti demolici současné haly, která má podle iniciátorů protestní akce životnost ještě 20 let, přes 1 500 podpisů.