Ve Vitějovicích na Prachaticku řádí pečlivý žhář. Budovy, které zapálí, vždy zcela lehnou popelem. Ilustrační snímek

Ve Vitějovicích na Prachaticku řádí pečlivý žhář. Budovy, které zapálí, vždy zcela lehnou popelem. Ilustrační snímek | foto: HZS Jihočeského kraje

V obci na Prachaticku řádí žhář, možná duševně nemocný pyroman

  • 11
Žhář řádí ve vísce Vitějovice na Prachaticku. V této obci totiž hoří nejčastěji v celém kraji a scénář je vždy stejný. Ve většině případů někdo v noci zapálí opuštěné budovy. Za posledních pět let tu evidují hasiči přes dvacet požárů. Žhář je při zakládání ohně velmi pečlivý, budovy vždy zcela vyhoří a zůstanou jen obvodové zdi.

Dobrovolní hasiči z Vitějovic vyjíždějí k požárům stejně často jako profesionální ve velkých městech. Naposledy ve vsi hořelo na začátku ledna. Scénář je vždy stejný, vzplanou opuštěné budovy, vždy v noci a ve většině případů je někdo zapálí.

"Kdyby se ten člověk dostal komukoliv do rukou, tak po svých neodejde. Už tu nadělal moc zla a škody. Hodně lidí vyděsil tak, že nemohou ani klidně spát," říká odhodlaně jeden z místních obyvatel.

Není divu, že jsou lidé naštvaní a vystrašení zároveň. Jen v osadě Na Osuli, zhruba kilometr od Vitějovic, shořely čtyři domy z devíti. Celkově už takto vyhořelo ve vsi jedenáct stavení.

Různé přístřešky, kolny nebo boudy v lesích už nikdo ani nepočítá. "Předělali jsme všechny pojistky obecního majetku na vyšší sumy. Nic jiného s tím dělat nemůžeme. Těžko zaplatíme agenturu, která by tu celé noci hlídala. Kromě toho hoří většinou na samotách a opuštěných statcích," uvedl starosta obce Zdeněk Študlar a dodává, že žhářem bude pravděpodobně někdo z místních.

Mluvčí hasičů: Žhář má své akce promyšlené

To je i jedna z policejních vyšetřovacích verzí. Stejně jako v ostatních případech jsou policisté přesvědčeni, že minulý týden řádil ve Vitějovicích žhář. "Je to jedna z pravděpodobných příčin," říká mluvčí prachatických policistů Martina Joklová s tím, že u devíti požárů už je jistě prokázané, že je někdo založil úmyslně.

Žhář vždy zapálí dům tak důkladně, že když hasiči přijedou, dokážou už uhasit jen zbytky. Vše, co je dřevěné, od podlah až po krov, většinou shoří a zůstanou jen obvodové zdi. Tak dopadly všechny dosud zapálené bývalé statky i třeba opuštěná cihelna.

Minulý týden tak shořel i opuštěný statek. A to požár likvidovali kromě místních dobrovolných hasičů také kolegové ze Strunkovic a prachatičtí profesionálové.

"Má to promyšlené, protože je pravdou, že vždy domy vyhoří zcela. Za posledních pět let zde evidujeme celkově už přes dvacet požárů. Žádná podobná lokalita v kraji není. Shoří stavení za stovky tisíc korun, ale i různé přístřešky, kde škoda není tak velká," říká mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. Hasiči i policisté pracují i s verzí, že nemusí jít o cílenou pomstu, ale o duševně nemocného člověka, který trpí sklony k pyromanii.

Žhář podpaluje domy ve Vitějovicích a také v asi kilometr vzdálené osadě Na Osuli.

Žhář podpaluje domy ve Vitějovicích a také v asi kilometr vzdálené osadě Na Osuli.