Leteckému pohledu na Větřní dominuje areál papíren na levém břehu Vltavy.

Leteckému pohledu na Větřní dominuje areál papíren na levém břehu Vltavy. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Ve Větřní, kde žije silná romská komunita, uspěla ve volbách DSSS

  • 240
Ve Větřní nedaleko Českého Krumlova žije početná romská komunita, město má značné problémy s nezaměstnaností. Zřejmě proto se místní obyvatelé ve volbách rozhodli, že dají hlas Dělnické straně sociální spravedlnosti. Tedy straně, která deklaruje, že je „národně orientovaná“.

Ve Větřní skončila na třetím místě za ČSSD a Nezávislými se ziskem 14,1 procenta. A v zastupitelstvu bude mít dva mandáty.

„Osobně jsem očekával jeden mandát. Jsem potěšen, že nám tolik lidí dalo důvěru,“ uvedl sedmdesátiletý Otakar Dvořák, lídr kandidátky a jeden ze zakládajících členů místní organizace DSSS. Ta ve čtyřtisícovém Větřní funguje rok.

Výsledky voleb ve Větřní

ČSSD 19,2 % (5 mandátů)
Nezávislí 14,9 % (3)
DSSS 14,1 % (2)
KSČM 11,2 % (2)
Volba změny 10,4 % (2)
ODS 8,7 % (1)
TOP 09 8,2 % (1)
ANO 7,8 % (1)
účast 43,7 %

Podrobné výsledky najdete zde

Za jejím vznikem stál právě Otakar Dvořák, který dlouhá léta učil na místní škole a už šestým rokem je v důchodu. „Na začátku jsme byli tři. Dnes máme 32 členů. Učil jsem tady sedmadvacet let a vím, co se tady dělo,“ připomínal třeba loňské napadení učitele rodiči romského žáka.

Strana ve svém programu poukazovala především na bezpečnost a potíže s ubytovnou pro Romy.

„Jejich zisk mě nepřekvapuje. Budeme velice rádi, pokud nám řeknou své názory na to, jak řešit romskou otázku, která ve Větřní je,“ řekl současný starosta a lídr vítězné ČSSD Antonín Krák, kterého předseda místní Dělnické strany ve škole učil.