Správně umyté ruce mohou zabránit přenosu žloutenky typu A, ale i průjmových a virových onemocnění. (Ilustrační snímek)

Správně umyté ruce mohou zabránit přenosu žloutenky typu A, ale i průjmových a virových onemocnění. (Ilustrační snímek) | foto: Archiv Nivea

Ve Strakonicích a Písku si lidé zkontrolují umyté ruce pod UV lampou

  • 0
Ačkoli většina lidí je přesvědčena, že si ruce myje dobře, po kontrole umytých rukou pod UV lampou si nakonec pochvalu od zdravotníků vyslouží jen pár jedinců. Jaké nedostatky lampa může odhalit, zjistí v úterý především děti ve Strakonické nemocnici a v pátek pak v Písku.

Ačkoli většina lidí je před kontrolou pod UV lampou přesvědčena, že si ruce myje dobře, nakonec si pochvalu od zdravotníků vyslouží jen pár jedinců. A nebývají to pečlivé maminky, ani úředníci, kteří se pohybují v relativně čistém prostředí – důkladně si své ruce myjí třeba strojaři či automechanici ušpinění od mastnot a šmíru.

"Jihočeské" dny mytí rukou

Nemocnice Strakonice
v úterý od 9 do 12 hodin
ve vstupní hale interního pavilonu
Nemocnice Písek
v pátek od 9 do 14 hodin
ve žluté chodbě u oční ambulance

„Jsme připraveni naučit všechny zájemce správný postup, jak lze jednoduchým a levným způsobem předcházet řadě onemocnění. Ze špatně umytých rukou se můžeme nakazit žloutenkou typu A, ale také různými průjmovými a virovými onemocněními,“ řekla epidemiologická sestra písecké nemocnice Lucia Janíčková.

Světová zdravotnická organizace, která vyhlašuje Světový den hygieny dvakrát ročně (5. května a 15. října), vyzdvihuje také důležitost správné hygieny rukou ve zdravotnictví. Infekce v nemocničním prostředí komplikují zdravotní stav pacientů a zvyšují náklady na léčení. „Je prokázáno, že dodržování správných hygienických postupů může v nemocnici příznivě ovlivnit 20 až 30 procent nemocničních infekcí,“ potvrdil ředitel strakonické nemocnice Tomáš Fiala.