Ve Skiareálu Lipno se rozjely přípravy na zimní sezonu. Technik Hubert Hoffmann

Ve Skiareálu Lipno se rozjely přípravy na zimní sezonu. Technik Hubert Hoffmann kontroluje jednu z lanovek. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

U Lipna v zimě zujete přezkáče, půjčíte si boty a vyrazíte na vyhlídku

  • 2
Večerní osvětlení hřiště pro děti, propojení a speciální úprava sjezdovek. Skiareál Lipno chystá v nadcházející sezoně několik novinek.

V těchto dnech zaměstnanci Lipno Servisu kontrolují lanovky a začínají pokládat pohyblivé koberce ve výukovém hřišti Foxpark.

"Zajišťujeme údržbu lanových drah pro sjezdovky Promenádní a Střecha, které přes léto nejsou v provozu. Zkontrolovali jsme všech 300 sedaček, promazali kladky, čepy a vyměnili ložiska," přiblížil Petr Dušek, ředitel společnosti Lipno Servis provozující největší jihočeské lyžařské středisko.

Připomněl, že na návštěvníky čeká letos několik novinek. "Jedním z hlavních lákadel bude propojení sjezdových tratí Školní a Promenádní. Vyrovnáváme terén tak, aby lyžaři mohli využít nový prostor k pohybu," řekl Dušek.

Na hřišti Foxpark si děti užijí pohádkové slalomové dráhy, kolotoče a figury. Nově mohou vyrazit i po setmění. "Díky osvětlení bude hřiště otevřené také od 18 do 20 hodin," podotkl Jiří Falout, marketingový manažer Lipno Servisu.

Za pět dní vysněží všechny sjezdovky, ale musí mrznout

V současnosti odborníci také zkoušejí rozvody vody pro zasněžování a vpouštění tlaku do systému. Na Lipně totiž využívají baterii sněžných děl, která je schopná připravit sjezdovky k provozu během pěti dnů, pokud jsou dobré klimatické podmínky.

Skiareál Lipno se chystá na zimní sezonu

Letos mohou lyžaři poprvé na vrcholu Kramolína sundat přezkáče a podívat se do Stezky korunami stromů. Lyže odloží do úschovny a v půjčovně nazují outdoorové boty.

Stezka je dlouhá 675 metrů a zakončuje ji čtyřicetimetrová vyhlídková věž. Z ní je pohled na Lipenskou přehradu, Šumavu, při dobrém počasí i na vrcholky Alp. Z věže vede dolů nejdelší suchý tobogan v Česku.

V zimě bude nová lipenská atrakce otevřená každý den od 10 do 16 hodin. Zavřená bude pouze na Štědrý den. Základní vstupné je 150 korun. Než napadne sníh, mohou lidé u Lipna využívat lanový park, Aquaworld nebo bikepark.