Na náměstí Svornosti v Českém Krumlově přivezli nejdříve smrk pichlavý. Jenže...

Na náměstí Svornosti v Českém Krumlově přivezli nejdříve smrk pichlavý. Jenže ten se při usazování zlomil. | foto: MÚ Český Krumlov

Vánoční stromy města rozsvítí tajně, krumlovský se při usazování zlomil

  • 0
O víkendu začíná advent, a tak v řadě jihočeských měst rozsvítí vánoční stromy. Kvůli protiepidemickým opatřením ovšem zástupci radnic zrušili veškerý doprovodný program, který s tradicí souvisí. V Českém Krumlově řešili komplikace ještě před rozsvícením, protože se jim strom při instalaci zlomil. Už mají nový.

V Českých Budějovicích už stojí na náměstí Přemysla Otakara II. třináctimetrová kavkazská jedle.

„Jelikož současná epidemická situace na stupni číslo čtyři nedovoluje shromažďování více osob, letošní rozsvícení vánočního stromu nebude v obvyklý čas,“ vzkázal náměstek primátora Juraj Thoma. Zároveň vyzval, aby se obyvatelé na náměstí vzhledem k vládním nařízením nesrocovali.

„Můžeme však slíbit, že v neděli 29. listopadu už strom svítit bude,“ dodal Thoma. Pravděpodobně se tak stane náhodně v průběhu víkendu.

V krajském městě bude letos v ulicích celkem devět stromů, jež město nechalo nazdobit. Objeví se například na Mariánském náměstí nebo u pomníku J. Žižky.

Komplikace museli řešit v Českém Krumlově. Přivezli tam smrk pichlavý na náměstí Svornosti, ale ten se při usazování zlomil.

„Už jeho převoz byl složitý, protože byl ohromný a bohužel i křehký. V tuhle chvíli už je na náměstí nový smrk ztepilý. Rozsvítíme ho nejspíš někdy v pátek,“ sdělil starosta Dalibor Carda.

I ve Strakonicích už mají vánoční strom. Smrk stříbrný dorazil v úterý ráno na Velké náměstí. Rozzáří se v neděli před pátou hodinou odpolední. Z rozhlasu v tu chvíli zazní adventní písně a slyšet budou i zvony kostela svaté Markéty.

Zástupci radnice vyzvali obyvatele, ať se přidají a rozcinkají zvonky z oken svých domovů. Událost mohou lidé sledovat online na facebookovém účtu a webových stránkách města.

Zhruba 12 metrů vysoký smrk ztepilý už zdobí rovněž Velké náměstí v Písku. „Z nasvíceného stromu se lidé budou moci těšit od začátku adventu až do Tří králů,“ sdělila mluvčí radnice Petra Měšťanová. Stromy se o víkendu rozzáří i v dalších městech.