Vánoční jedle ve Strakonicích (vlevo) se lidem nelíbila, a tak musela ve...

Vánoční jedle ve Strakonicích (vlevo) se lidem nelíbila, a tak musela ve čtvrtek ráno zmizet. Odpoledne ji nahradil košatější smrk stříbrný. | foto: koláž iDNES.cz

Vánoční jedle lidi zklamala, už jsou z ní špalky. Nahradil ji košatý smrk

  • 160
Strakoničtí drží neobvyklé prvenství. Během dvou dnů totiž vystřídají na Velkém náměstí dva vánoční stromy. První pracovníci technických služeb instalovali a nazdobili v úterý. Jenže jedle se lidem nelíbila, a tak musela ve čtvrtek ráno zmizet. Odpoledne ji nahradil košatější smrk stříbrný. Jeho instalace nebyla bez problémů.

„Úzká jedlička se lidem nelíbila. Jsou zvyklí zřejmě na jiné druhy. Například loni náměstí zdobil moc hezký smrček. Vedení města proto rozhodlo, že se bude strom měnit,“ potvrdil vedoucí odboru životního prostředí strakonické radnice Jaroslav Brůžek.

Novým stromem je smrk stříbrný přivezený z Kváskovic u Paračova. Ten původní byl ze Strakonic.

Jeho stavění se ale neobešlo bez komplikací. V momentě, kdy pracovníci technických služeb smrk zasazovali do připraveného otvoru v zemi a upravovali na míru kmen, tak se špička smrku vyvlékla z lana u jeřábu a kolos padl přes silnici, na níž řídili provoz strážníci. Naštěstí se nikomu nic nestalo.

Jedli začali Strakoničtí kritizovat hned v úterý poté, co se fotografie nazdobeného stromu objevily na sociální síti Facebook. Ve veřejné skupině Strakoňáci se nejčastěji objevovalo ve spojení s letošním symbolem Vánoc označení koště.

Současně se ale debatující nakonec shodovali na tom, že když už strom na náměstí stojí, nemá cenu kácet kvůli pár týdnům jiný. Navíc podle místních v noci vypadala nasvícená jedle docela dobře.

Už ve čtvrtek dopoledne z ní ale zbylo jen několik špalků.

Podle starosty Strakonic Břetislava Hrdličky by stromy padly stejně, byly totiž oba určeny ke kácení. „Výměna stromů nijak nezatíží rozpočet města. Celá akce vyjde na několik tisíc korun. Neumím přesně odhadnout na kolik, ale stromy jsou pěkné a silné, bude z nich dost dřeva. Takže se nám touto cestou nějaké peníze vrátí zpátky,“ podotkl Hrdlička.