Vandal, nebo vandalové poničili sochu, která je součástí výstavy Umění ve městě.

Vandal, nebo vandalové poničili sochu, která je součástí výstavy Umění ve městě. | foto: Policie ČR

Z Dialogu se stal monolog. Někdo poničil sochu na budějovickém mostě

  • 27
Povalený kůň se zlomenou nohou, poničené sochy mazlíků, zničené hlavy na náměstí a teď rozlámaná betonová postava ve tvaru židle z díla Dialog. Stejně jako v minulých letech ani letos výstava Umění ve městě v Českých Budějovicích neodolala nájezdu vandalů.

Tentokrát si za terč vybrali sousoší na Zlatém mostě poblíž Jihočeského divadla. Odnesla to židle, kterou vandal, nebo vandalové povalili, a tím zničili. Už jednou ji přitom autor a kurátor Umění ve městě Michal Trpák opravoval.

„Vždy se snažím být optimistou a věřit, že už se to nebude opakovat, ale je to marné. Asi už nebudu moci vystavovat díla s váhou pod půl tuny. Jinak se jim vždy něco stane,“ konstatoval hořce Trpák. Židle váží 100 až 150 kilogramů a je z betonu, přesto podlehla.

Dialog byl jedním z nejoblíbenějších děl z letošního ročníku výstavy. Lidé se u něj často fotili a sousoší skutečně fungovalo jako místo pro diskusi lidí. Nyní by se dalo říct, že z dialogu zbyl pouze monolog.

„Už před několika týdny ho někdo poničil, to jsem ho ještě opravil. Teď už ne,“ dodal výtvarník Trpák.

Případem už se zabývá policie. Vandal na sousoší zaútočil pravděpodobně v noci z pátku na sobotu.

„Poškozování soch či plastik se tak pomalu stává každoročním smutným koloritem města,“ podotkl jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner. Upřesnil, že útočník povalil sedící betonovou postavu a částečně jí odlomili paže, hlavu a trup.

„Poškozením sochy byla jejímu autorovi způsobena škoda kolem 20 tisíc korun. Policisté z Českých Budějovic tento trestný čin vyšetřují jako poškození cizí věci,“ dodal Matzner.

Loni při Umění ve městě dva muži zaútočili na Velké hlavičky od Kurta Gebauera na náměstí Přemysla Otakara II. Tehdy se dvojici podařilo odhalit. (více čtěte zde) U předchozích případů v minulých letech nikoli.