Václav Müller (vlevo) a jeho společník Pavel Novotný už za soudy utratili...

Václav Müller (vlevo) a jeho společník Pavel Novotný už za soudy utratili miliony korun. | foto: Antonín Pelíšek, 5plus2.cz

Je to výsměch, řekl podnikatel, když s kolegou dostali pětileté tresty

  • 4
Pětiletý trest za vyvádění majetku z krachující firmy dostali dva muži podnikající v dřevovýrobě v Kardašově Řečici. Krajský soud v Budějovicích řešil kauzu v průběhu čtyř a půl let už podruhé. Původní rozsudek tvrdší o půl roku pražský vrchní soud zrušil a vrátil případ zpět do Budějovic.

„Je to výsměch,“ neudržel emoce při vyhlašování rozsudku obžalovaný Václav Müller a byl od předsedy senátu Ondřeje Vítů napomenut.

Müller a jeho společník Pavel Novotný založili v Kardašově Řečici na Jindřichohradecku firmu NEVA na dřevovýrobu a výrobu kovových nástrojů. Zaměstnávali 150 převážně místních lidí. Po čase je dostihla ekonomická krize a platební neschopnost.

Souběžně zaregistrovali ještě akciovku Delta, která měla stejný výrobní program a fungovala ve stejném areálu. Podle obžaloby do ní ale protiprávně převáděli majetek za desítky milionů korun.

Policie začala majitele stíhat za zneužívání informací a postavení v obchodním styku v roce 2009, o dva roky později jim krajský soud uložil každému po pěti a půl letech vězení.

„Jsme obětí mafie. Podnikání u nás je trestné“

Oba se odvolali a Vrchní soud k tomu nařídil nový znalecký posudek. Ten sice vyzněl v jejich prospěch, když Vladimír Zelenka z Ekonomické fakulty Univerzity Karlovy tvrdil, že podnikatelé jen dělali normální obchodní transakce mezi firmami, které vlastnili, senát v jejich chování ale viděl trestný čin.

„Jsme obětí mafie. Podnikání u nás je trestné, soudíme se už od roku 1992, nejprve s fondem národního majetku,“ popsal za dveřmi soudní síně Müller. Oba obžalovaní, které už soudy stály několik milionů, se na místě odvolali. Případ bude znovu řešit Vrchní soud v Praze.

Pro Kardašovu Řečici jsou obě společnosti důležité nejen kvůli nabídce práce. Odpadem ze dřeva totiž vytápí čtvrtinu města. „Vytápění funguje, soudy na město zatím vliv nemají,“ uvedl starosta Petr Nekut.