Diskuze

Kvalita výuky autoškol je pro naši hustotu provozu nízká, říká odborník

Při dvou nehodách, které se staly v minulý týden v úterý a ve čtvrtek na jihu Čech, zemřelo sedm lidí. Jihočeský koordinátor BESIP Václav Kovář připisuje smutnou statistiku špatné výuce nových řidičů či stavu silnic v kraji.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

P79e58t24r 66H83e13j50h42a11l

12. 11. 2018 21:02

Synovec se naučil couvat traktor s valníkem na dětské hračce. Možná by neškodilo si takto zahrát s autíčky v autoškole. Náklady jsou minimální, na všechny manévry může být dost času a může to vložit skupině kandidátů základní řidičské návyky podstatně hlouběji než jakákoli teorie a děsivá první hodina jízdy. Zvládlo by se pochopit rozdíl mezi jízdním pruhem a vyznačeným jízdním pruhem.

Proč nemáme simulátory na autoškolu, když si můžeme zajezdit na simulátoru okruh v Monze i Monaku s F1. Stačilo by, aby se vyhodnocovaly chyby jízdy. Aby začátečníkovi běžela nápověda jak se řadit, kde začít blikat... Nebyla by to sice moc akční hra, ale v praktických jízdách na silnici by to byl pro kandidáta profit.

Považuji za prázdné tvrzení odborníků na dopravu změnit rozsah jízd v systému autoškol, když za posledních 20 let se plácají dokola pořád stejné myšlenky o řidičácích na zkoušku, o rychlostních limitech podle věku. Myslím, že musíme začít jinak. Jinak než za nás budou řídit jen autonomní auta a myšlenka o zásahu obsluhy v případě nebezpečí se stane zcela zbytečnou. Jak by chtěl vyřešit kritickou situaci řidič, který sám nemá v řízení praxi a nechává za sebe řídit počítač.

0 0
možnosti

"... se budeme muset věnovat očištění vozidla před jízdou od sněhu a námrazy" - Nezapomenu pohled na to, jak ženská sedí za volantem a za jízdy (i když pomalé, ale do kopce a těsně před křižovatkou se STOP značkou) vystrčila ruku z okna a na namrzlé čelní okno začala stříkat jakýsi přípravek. 8-o 8-o 8-o Viděno na vlastní oči minulou zimu.

0 0
možnosti

Autoškola především trvá krátkou dobu. Ten kdo z ní vyjde neumí vlastně skoro nic. Již z názvu škola vyplývá, že by měla trvat alespoň půl roku a praktické jízdy by měly být základem. Počet hodin praktických jízd by měl být minimálně trojnásobný. Uchazeč o studium by měl projít také psychotesty. Myslím, že na silnici by se dost ulevilo. Každý by si měl pojit vším od počátku. Napřed v 15 ti zkoušky na malý motocykl, pak motocykl v 18 a teprve potom automobil, ale až ve 21 letech a navíc by musel prokázat řidičskou praxi na motocyklech nebo automobilech, které je možné řídit od 15 let. Pokud by za tu dobu nespáchal žádný přestupek nebo DN, mohl by ve 21 letech začít s výukou na automobil. Jezdím aktivně od 15 let a vším tím jsem si prošel. Jeden čas jsem najezdil i 45 tis. km za rok, ale s klidem mohu říci, že tolik neukázněných řidičů a řidičů snad i psychicky narušených jako v poslední době jsem nepotkal ani nepamatuji. Posledním byl idiot v Citroenu, který jedouc na červenou rozstřelil mě na křižovatce. Potom ještě tvrdil, že jel na zelenou a to i před svědky, kteří to včetně mě měli na kamerách v autě. Více arogantního blba jsem nepotkal.

0 0
možnosti

Souhlasím, že psychotesty by mnohdy docela pomohly. Souhlasím, že autoškola by měla trvat déle a na jízdy by se měl klást větší důraz. Ale nesouhlasím s tím, že by každý musel dělat nejprve zkoušky na motocykly. Ne každý chce jezdit na motorce nebo aspoň skútru, tak proč platit tisíce navíc? To radši dát ty peníze za kondiční jízdy nad povinný počet.

0 0
možnosti
Foto

Je mi skoro 50 a každý rok najedu taky skoro 50 tisíc. Ale musím říct, že podle mě jsou mnohem horší postarší řidičky a řidiči, než ti čerství absolventi autoškol. Ti mladí se jenom bojí. Ale ti starší jsou nevyzpytatelní. Často se na rovné silnici šlapou prudce na brzdu. Kruhový objezd jako by znamenal stopku a přejíždění v něm z pruhu do pruhy šílené. Stejně tak přejíždění z pruhů na víceproudé silnici. Prudce, zatáhnout za volant..Jízda uprostřed okresní silnice..A nepoužívání blinkrů. A nepoužívání zipu. A přednost zprava na parkovištích obchodních center jako by neexistovala.

0 0
možnosti

J55o55s33e16f 39Š11v28e36c

12. 11. 2018 17:00

Skvěle jste sám sebe popsal... Rv

0 0
možnosti

"Myslím, že KAŽDÉHO musí vzít za srdce, když vidí děti, jak komunikují s rodiči, kteří právě řídí. Věřím, že to řidiče ovlivní."

Nesmysl. Tyto propagační spoty fungují pouze na řidiče, kteří si už teď dávají pozor. Existuje, ale poměrně malá, přesto nebezpečná skupina arogantních řidičů, kteří na kampaň tohoto stylu vůbec nezareagují (mají jinak postavené vnímání a citlivost na nebezpečí a riziko). Tady existuje pouze represe a odebrání řidičáků (následně vězení, pokud přesto řídí se zákazem).

0 0
možnosti

P73e42t24r 79B67á12č24a

12. 11. 2018 10:58

Rikam to neustale, ze s tema slavnyma autoskolama co pusti na silnici uplne vsechno se ma davno neco delat.

1 0
možnosti

v autoškolách by se měli zaměřit na výuku:

1) defenzivní jízdy

2) používání blinkrů

3) využívání připojovacích pruhů

4) přizpůsobování rychlosti povětrnostním podmínkám, viditelnosti, povrchu silnice, její šířky, apod

3 0
možnosti

P95e66t71r 12B57á57č80a

12. 11. 2018 10:59

Jelikoz kazda autoskola co potkam jede ve meste 30 a mimo 60 myslim, ze te defenzivni jizdy maji az dost a pak to neumi nic.

0 0
možnosti

Nedání přednosti v jízdě nebývá většinou problém autoškoly, ale spíš nepozornosti řidiče. Chápu, že nízké slunce je prevít, ale zodpovědný řidič nesmí provádět manévr naslepo.

3 0
možnosti

oni i ti instruktoři autoškoly by měli dostat instrukce jak a kdy se používá třeba takovej vynález jako je blinkr, protože to žáky vůbec neučí

4 0
možnosti

A teď si představte, že ještě musí ovládat takové věci jako jsou světla dálková, potkávací, mlhová... a ještě správně rozhodnou kdy které použít;-D

0 0
možnosti

Zásadní nesouhlas.

Teorie ještě nikdy nenaučila to, co praxe. Na jednu stranu autor hlásá, že by byl dobrý řidičák na zkoušku a pak že teorie je málo.

Každý v tomto státě jde do autoškoly s myšlenkou, že po 28 hodinách bude mít řidičák a když má mít další hodiny navíc, tak se cítí jako méněcenný a hodinám navíc se brání zuby-nehty. Učím od roku 1983 a tvrdím, že jen víc jízdních hodin zajistí mladým řidičům větší šanci na přežití v provozu. Možná namítnete, že ten šikovný žák by byl znevýhodněn, ale i ten se má co učit.

Stát musí dát zadání, zda chce výcvik řidiče nebo výchovu řidiče. Jenže toto je politikum a politici se brání chtít pořádek tam, kde to jako nutnost necítí. Dokonce jeden významný funkcionář státu na námitky odpověděl: V celém státě je bordel a vy chcete, aby v dopravě byl pořádek? Kdo tomu nevěří, ať se zeptá v Průhonicích pana Zajíce.

Můj recept na nové řidiče jsem již nastínil a důraz bych kladl na zjednodušení předpisů, jsou bezdůvodně složité. Potom státní správa musí zajistit věrohodnost a rozmístění dopravních značek tak, aby v Praze i v Horní Dolní to bylo stejné.

2 0
možnosti
  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

U Budějovic boural autobus s lidmi. Řidička byla pod vlivem omamných látek

17. dubna 2024  18:33

U Lišova na Českobudějovicku dnes odpoledne havaroval autobus, když jeho řidička sjela ze zatím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sníh zasypal Šumavu. Na Lipensku uvázla nákladní auta, silnice byla nesjízdná

18. dubna 2024  9:37,  aktualizováno  10:54

Šumavu v noci na čtvrtek zasypal sníh, který komplikoval dopravu. V jihočeské i západočeské části...

Budějovický blokař Sedláček: Ega stranou, musíme tahat za jeden provaz

25. dubna 2024  8:05

Českobudějovičtí volejbalisté už mohli slavit extraligový titul, ale v úterý v Praze v hale Lvů...

Budějovická radnice začíná hledat investora pro akvapark u Diamantu

24. dubna 2024  16:57

Výstavbu vodního světa v Českých Budějovicích má zaplatit soukromá firma, kterou pomůže radnici...

Psa nechali v rozpáleném autě, po vysvobození uhynul. Majitelé dostali podmínku

24. dubna 2024  13:19

Muž a žena, kteří vloni v létě nechali psa v autě před Jihočeskou zoologickou zahradou Hluboká nad...

Letní tábory se rychle plní i přes zdražení, některé se vyprodaly hned

24. dubna 2024  9:01

I když do hlavních prázdnin zbývají ještě necelé dva a půl měsíce, rodiče mají nejvyšší čas si...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!