Operace orla mořského v záchranné stanici Rozovy u Temelína

Operace orla mořského v záchranné stanici Rozovy u Temelína | foto: ZS Rozovy u Temelína

V záchranné stanici u Temelína brzy ubytují i jezevce a medvědy

  • 1
Už ne pouze ptáci či menší šelmy, ale dokonce i medvědi nebo jezevci budou moci brzy žít v Rozovech u Temelína na Českobudějovicku. Tamní Centrum ochrany fauny Jihočeského kraje se totiž začíná výrazně rozrůstat.

„Na rozšíření kapacity se podařilo získat 4,5 milionu korun,“ potvrdil Roman Kössl, zástupce ředitele hlubocké Zoo Ohrada, při které stanice působí.

"Jedná se o dotaci z operačního programu životního prostředí. Zařízení jsme zatím nejvíce využívali především pro zraněné ptáky, které jsme po uzdravení vraceli zpět do volné přírody. Po dokončení prací budeme připraveni pomoci i větším šelmám," dodal.

Kössl upozornil, že s žádostí o přijetí zvířete se na centrum může obracet i stát. "Spolupracujeme s ministerstvem životního prostředí. Třeba v případě, když zabaví nějaká pašovaná zvířata a je nutné se o ně postarat," pokračoval.

Přípravné práce v areálu už začaly. Akci má na starosti společnost HMpro CZ, která vyhrála výběrové řízení, a na jaře příštího roku by mělo být všechno hotové.

Přibudou klece a dřevěné stavby

Malý jezevec

Zařízení, které funguje od podzimu roku 2006, se specializuje především na faunu, která obývá severní polokouli. "Přibudou nám klece a dřevěné stavby. Budeme moci přijmout větší kopytníky, ale eventuelně dokonce i medvěda nebo jezevce. To by byl asi hodně výjimečný případ, ale bude to možné," vyjmenoval zoolog Zoo Ohrada Ivan Kubát.

Dodal, že v záchranné stanici se v minulosti starali například o sovy, orla mořského a další dravce. "Fungování centra je důležité i v tom smyslu, že není vhodné umisťovat handicapovaná zvířata mezi zdravá, navíc v hlubocké zoologické zahradě by pro ně ani nebyl dostatek prostoru," řekl Kubát.

Vyléčená zvířata vrací do přírody

Centrum se nachází asi 25 kilometrů od Českých Budějovic v bývalé schwarzenberské hájovně. Na začátku byly v centru bezmála tři desítky klecí pro ptáky a savce, plus rozletové voliéry. Celý areál má asi šest hektarů.

Záchranná stanice ročně přijme zhruba 250 živočichů, o některé z nich se musí dlouhodobě starat. Z velké části se jedná o zraněné ptáky, kteří mají polámaná křídla nebo popáleniny po nárazu do drátů vysokého napětí, velmi často se je ovšem daří ošetřovatelům vracet zpět do volné přírody.