Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Jan Karásek, MAFRA

V Třeboni se do čela radnice vrací lidovci. Starostou by měl být jejich lídr

  • 0
Kdo bude v následujících letech vládnout už vědí po komunálních volbách v Třeboni. Vítězní lidovci uzavřeli dohodu s dalšími čtyřmi stranami. Do křesla starosty lázeňského sídla se tak s největší pravděpodobností vrátí Jiří Houdek.

"Už v neděli jsme se domluvili se Stranou zelených, Občany.cz a TOP 09. V pondělí večer jsme koalici ještě rozšířili o ČSSD," potvrdil lídr lidovců Jiří Houdek.

Dohromady má tato pětice 17 mandátů, které zajišťují v 25členném zastupitelstvu pohodlnou většinu. V opozici naopak skončí ve volbách druhá nejúspěšnější strana ODS a to společně s komunisty.

Koalice v čele s KDU-ČSL se už dokonce dokázala dohodnout na společných prioritách. "Omezíme prodej městského majetku, chceme znovu nastartovat výstavbu bytů a využít průmyslovou zónu pro malé podniky," vypočítal Houdek některé z nich.

Na radnicích ostatních jihočeských měst jednání stále pokračují. Zřejmě až na konci nebo na začátku příštího týdne by měl znám výsledek v Krumlově, Hradci či Písku. V Českých Budějovicích závisí vytvoření vládní koalice hlavně na sociálních demokratech, s nimiž už od soboty jedná vítězné sdružení Občané pro Budějovice s TOP 09.