Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

V Temelíně naměřili nízkou radioaktivitu mimo povolené prostory

  • 13
V Jaderné elektrárně Temelín naměřili během odstávky druhého výrobního bloku nepatrnou radioaktivitu mimo povolené prostory - na střeše obestavby druhého bloku. Životní prostředí ani zaměstnance neohrozila. O situaci byl informován Státní úřad pro jadernou bezpečnost.

„Jde o velmi nízké hodnoty, nepřesahující povolené limity, a to pouze v těsné blízkosti zařízení. Nicméně byly změřeny v místech, kde být nemají, proto o situaci informujeme Státní úřad pro jadernou bezpečnost i českou a rakouskou veřejnost,“ vysvětlil mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Plánovaná odstávka druhého bloku začala 18. dubna a původně měla skončit v polovině června. Během příprav k náběhu po výměně paliva byla 26. června identifikována netěsnost mezi primárním a sekundárním okruhem na parogenerátoru číslo čtyři. Následně byl kvůli opravám znovu odstaven. Odstávka se tak prodlouží zhruba o měsíc, do poloviny července.

„Na druhém bloku teď pokračuje příprava na opravu vnitřní netěsnosti parogenerátoru. Zařízení je již vydrenážováno. Dosud provedenou kontrolou byl zjištěn drobný defekt na odvzdušňovací trubičce o průměru jeden centimetr,“ popsal mluvčí. Preventivně bylo rozhodnuto o kontrolách zbývajících tří parogenerátorů.

Naměřené hodnoty odpovídají dávkám, kterým jsou vystaveni pasažéři dálkových letů. Další měření v areálu elektrárny jakoukoliv zvýšenou aktivitu nezaznamenala. To potvrdil radiační monitorovací systém, který se skládá ze 24 monitorovacích míst rozmístěných po celém areálu elektrárny.