Noví obyvatelé protivínské krokodýlí zoo.

Noví obyvatelé protivínské krokodýlí zoo. | foto: Marek Podhora, MAFRA

V protivínské krokodýlí zoo dokončují úpravy a zažívají babyboom

  • 0
Obyvatelům protivínské krokodýlí zoo začíná být těsno, od roku 2008 totiž povyrostli. V těchto dnech proto finišují stavební úpravy ve starší části areálu, díky kterým plazi získají více prostoru. A více komfortu se dočkají také návštěvníci, pro něž se vylepšené místnosti s terárii otevřou na konci června.

Zoo nyní zažívá babyboom. Po siamských krokodýlech se minulý týden narodilo 17 krokodýlů nilských a další tři druhy jsou v inkubátoru. „Letos máme rekordní odchovy. Podařilo se nám rozmnožit šestý druh, takže jsme v tomto směru evropskou špičkou. Nejpodstatnější pro nás ale je, že se tu krokodýli rodí přirozenou cestou,“ říká ředitel zoo Miroslav Procházka.

Celý proces se tak odehrává přímo v teráriích. Samice po spáření postaví hnízdo a naklade vajíčka, která si hlídá. Pracovníci je odebírají až na konci inkubačního období.

„To je známkou toho, že se podařila i rekonstrukce v roce 2012 a terária jsou postavená správně, protože rozmnožování je luxusní záležitost. První, co udělá krokodýl ve špatných podmínkách, je, že se nerozmnožuje. U nás bahenní a siamští krokodýli dokonce kladou vajíčka dvakrát do roka,“ popisuje Procházka.

K tomu, aby se krokodýlům v zajetí dařilo minimálně stejně jako dosud, teď přispěje rekonstrukce staré části areálu. „Ta je z roku 2008, tehdy byli krokodýli menší. Rostou ale celý život, takže jsme jim upravili prostory. Vše je v nerezu, zvětšili jsme terária, mají nové obklady i utěsněné a vylepšené bazény. Finišujeme, práce by měly být hotové do konce června. Na rekonstrukci se nám podařilo získat peníze z Evropské unie,“ podotýká Procházka.

Speciální okruh pro školky Úpravy potěší i návštěvníky, kteří si dosud neměli kde odpočinout. V celé zoo je totiž velké teplo a vlhkost. Terária proto v jedné části nahradí nová vzdělávací a informační místnost.

Děti uvidí krokodýlům do očí

„Hlavně jsme ale snížili ve staré části blok terárií a zvýšili podlahy, takže i malé děti se budou krokodýlům dívat přímo do očí. Zároveň jsme připravili expozici mláďat. Ve staré části, která byla chovatelsky zaměřená, tak bude dětská krokodýlí zoo. Pro mateřské školy díky tomu vznikne samostatný návštěvnický okruh se slevou na vstupném,“ vysvětluje Procházka.

Právě děti si odnášejí ze zařízení největší zážitky. „Syn tam byl se školou, doma pak nemluvil celý den o ničem jiném. A teď se přidala dcera, která chce krokodýly také vidět,“ potvrzuje Hana Nová.

Krokodýlí zoo má otevřeno denně od 10 do 17 hodin. V sobotu mohou lidé navíc vidět, jak vypadá krmení nejagresivnějšího a nejrychlejšího druhu na světě, skupiny téměř 20 krokodýlů kubánských a Golema - téměř pětimetrového samce krokodýla mořského, který se se svou kořistí nemazlí. Z nedělní návštěvy si pak mohou lidé odnést památku v podobě fotografie s mládětem krokodýla filipínského.

„Teď hledáme kmotra pro bílého gaviála Afroditu. Křest by měl být v červenci,“ dodává Procházka.