Zámek Červená Lhota na Jindřichohradecku.

Zámek Červená Lhota na Jindřichohradecku. | foto: NPÚ České Budějovice

V podkroví zámku Červená Lhota vzniklo minidivadlo pro třicet lidí

  • 0
Na zámku Červená Lhota na Jindřichohradecku funguje jako součást nové prohlídkové trasy unikátní podkrovní minidivadlo pro třicet diváků. Představení pro veřejnost tu odstartují příští rok v dubnu.

Novináři si mohli nové podkrovní divadlo prohlédnout už v pátek, kdy se tu odehrálo i premiérové představení Zámecká komedie v podání deštenského ochotnického spolku.

Divadelní prostor vznikal v podkroví zámku pozvolna v letech 2006 - 2009 podle projektu kastelána Tomáše Horyny.

Protože do hlediště se vejde jen 30 diváků, budou se zde odehrávat spíše komornější kulturní akce. Pro veřejnost bude divadlo v provozu od dubna 2011. Ročně tu bude k vidění asi patnáct představení.

Divadlo na zámku Červená Lhota.

Divadlo na zámku Červená Lhota.

"Kulturní program budeme směřovat spíše mimo hlavní sezónu, tedy mimo červenec a srpen," upřesnil provoz divadla kastelán Horyna.

Divadlo vzniklo v místnosti někdejšího šlechtického skladu, kam se ukládaly židle nebo dětské hračky. Dřevěné konstrukce zhotovil truhlář Ivan Závodný z Deštné, falešné mramory a ilusivní malby pak Alžběta Horynová, běžné malířské práce provedli zaměstnanci zámku sami.

Divadelní místnost je široká 4,9 metrů, hloubka hlediště je čtyři a hloubka jeviště 3,3 metrů. Forbína vybíhající do hlediště je 30 centimetrů široká. Šířka portálu je 3,6 a výška 2,5 metrů. Divadlo celkem vyšlo na 150 tisíc korun, náklady pokryl během let běžný rozpočet zámku.

Ceny vstupenek na divadelní představení jsou 90 a 100 korun. Způsob předprodeje bude uveřejněn spolu s plánem představení na webových stránkách zámku.