Kulíšek nejmenší je nejnovějším obyvatelem Stanice pro handicapovaná zvířata, kterou na Klášterci provozuje Správa Národního parku Šumava.

Kulíšek nejmenší je nejnovějším obyvatelem Stanice pro handicapovaná zvířata, kterou na Klášterci provozuje Správa Národního parku Šumava. | foto: Foto: Pavel Pechoušek

Šumavští zoologové zachraňují kulíška, nejmenší evropskou sovu

  • 6
Ve Stanici pro handicapovaná zvířata správy šumavského parku v Klášterci u Vimperka zachraňují vzácného opeřence. Nejmenší sova Evropy - kulíšek nejmenší - se do péče zoologů dostala po srážce s automobilem. Zotavuje se rychle, velmi pravděpodobně se vrátí do volné přírody.

Zraněného kulíška našli turisté v pondělí mezi Borovými Lady a Kvildou. "Narazil do jedoucího auta a měl poraněné levé oko a těžký otřes mozku. Což je poměrně závažné zranění. Naštěstí to vypadá, že všechno dobře dopadne a uzdraví se mu i oko, se kterým má teď problémy," říká Petr Juha, vedoucí Stanice pro handicapovaná zvířata Národního parku Šumava.

Za necelé tři dny v klášterecké stanici se díky správné péči rychle zmátořil a má se čile k světu. Naučil se přijímat potravu a každý den několikrát dostává z injekční stříkačky glukózu a z pinzety kuřecí maso. "První dva dny byl apatický, dnes už všechno pozoruje a taky mě svými drápy pěkně sevřel prst, je vidět že se mu vrací síla. Dělá nám velkou radost, že se uzdravuje," říká Petr Juha.

Kulíšek nejmenší

Žije zejména v jižních a západních Čechách v nadmořské výšce od 390 do 1 260 metrů. Kromě Šumavy a Českého lesa hnízdí i na Chebsku, Rokycansku, v Brdech a na Karlovarsku. Je na seznamu silně ohrožených a zvláště chráněných druhů, v tuzemsku žije zhruba tisícovka párů.

Špatně dopadl předchozí pacient, kterého se kvůli nezkušenosti lidí nepodařilo ošetřovatelům zachránit. Do rukou se jim dostalo mládě jelena lesního. Člověk, který jej přinesl, ale udělal mnoho chyb.

"Zásadní byla ta, že koloucha nenechal na svém místě v péči jeho matky. Nejlepší ochrana mláďat je, když se jim člověk v přírodě opatrně vyhne a ponechá v klidu. To je pro čerstvě narozená mláďata nejlepší," komentoval mluvčí parku Pavel Pechoušek.

Do péče zoologů se dostalo další zvíře i ve středu. Na správu parku přinesl turista v krabičce ptáče sýkory koňadry. "Opět to byla velká chyba. Měl ho nechat tam, kde bylo, protože matka se o něj vždy správně postará. Pokud ho člověk odnese, zvíře často zahyne nebo je odsouzené žít v zajetí," říká Petr Juha s tím, že ač se lidem mláďata zdají opuštěná, není to pravda.

"Samozřejmě jiný případ je, když někdo nalezne zraněné zvíře, jako to bylo v případě kulíška nejmenšího. Pak je třeba vyhledat pomoc," dodává další ošetřovatel ze Stanice pro handicapovaná zvířata v Klášterci Petr Toman.

Příběh sýkory ale skončil šťastně. Pod střechou stanice má hnízdo rehek zahradní, který nyní vyvádí čtyři mladé. Toman vylezl k hnízdu po žebříku a mládě tam přidal. Pár se o něj začal starat.

Stanice pro handicapovaná zvířata v Klášterci u Vimperka je otevřená i pro veřejnost. A to od dubna do října každou středu od 9 do 14 hodin. Celý areál má sedm hektarů a stál 15,5 milionu korun z nichž 90 procent zaplatila správa parku z evropské dotace.