V Hluboké přestavěli hotel na pivovar. Můžete tam ochutnat Tři krále

  10:05aktualizováno  10:05
Na náměstí u kostela stojí dům se zelenou fasádou a velkým nápisem Pivovar Hluboká. Když vkročíte dovnitř, po levé straně uvidíte výčep. Hned vedle je varna oddělená skleněnou stěnou, takže návštěvníci mohou od stolů sledovat výrobu piva. Do Hluboké nad Vltavou se po více než 100 letech vrátila výroba piva.

V Hluboké nad Vltavou otevřeli pivovar. Na snímku jsou spolumajitelé Milan Hájek (vlevo) a Michael Macháček. | foto: Marek Podhora, MAFRA

V pivovar se změnil historický sál někdejšího hotelu Obec, který vyrostl na počátku 20. století na popud Adolfa Josefa Schwarzenberga.

Lidé tu mohou ochutnat spodně kvašený ležák. „Pustili jsme se do toho, abychom zachránili krásný dům v centru města. Zároveň jsme chtěli navázat na slavnou tradici vaření hlubockého piva. Ta sahá až do 15. století,“ vypráví osvé motivaci k založení pivovaru Michael Macháček, jeden ze spolumajitelů, který ve městě provozuje ještě svou restauraci.

Fotogalerie

Se společníkem Milanem Hájkem přivítal ve čtvrtek na slavnostním otevření hosty v prvorepublikových čepicích s kšiltem a šálou. Den předtím pivovaru požehnal místní farář Tomas van Zavrel.

Po dvouletém úsilí se oběma mužům podařilo na svátek Tří králů natočit první várku. Piva tak nesou jména Kašpar, Melichar a Baltazar - hlubocký ležák 12° polotmavý, ležák 11° světlý a ležák 13° tmavý speciál.

„Na Velikonoce možná překvapíme bylinkovými anebo naopak silnějšími svrchně kvašenými kousky. Zatím jsme se ale přiklonili ke spodně kvašenému ležáku,“ vysvětluje Macháček, který hlubocké pivo sám chuťově vnímá jako příbuzného Plzně a vzdáleného bratrance Budvaru. „Každá várka bude trošku jiná, snažíme se reagovat na názory štamgastů,“ dodává.

Koncová cena piva na čepu zatím podle jeho slov nepřesáhne 40 korun. Ležák vyrábějí z hanáckého sladu a z žateckého chmelu, jedné z nejslavnějších českých odrůd.

U vzniku piva stál sládek Miloslav Valenta. Začínal v budějovickém Budvaru a řemeslo provozoval i na Kubě. Nyní se věnuje minipivovarům v rozjezdu. Receptury tří králů jsou právě jeho dílem.

„Ještě uvidíme, jestli budou chtít majitelé dělat pivní speciály. Například v Krumlově jsme na Vánoce udělali badyánové pivo, které všem moc chutnalo,“ říká Valenta.

Roční výstav plánují Hlubočtí zhruba tisíc hektolitrů. „Technologicky i stavebně jsme připraveni zajistit rozšíření s možným výstavem až do dvou tisíc hektolitrů za rok,“ odhaduje Macháček.

Hlubocké pivo zůstane ve své domovině, majitelé o jeho vývozu neuvažují. Hlavním odbytištěm bude samotný pivovarský šenk a přilehlá letní zahrádka, zároveň dvě další restaurace v centru. Pivo se bude také stáčet do PET lahví pro místní zimní stadion.

Majitelé předpokládají, že investice do hlubockého pivovaru by se jim mohla vrátit do deseti let. „My hlavně prožíváme euforii, že se to podařilo vybudovat. Samozřejmě chceme mít nejlepší pivo v galaxii,“ říká s nadsázkou Michal Macháček.

  • Nejčtenější

V Česku napadl první letošní sníh, na silnicích hrozí námraza

V nejvýše položené obci v Česku na šumavské Kvildě se přes noc objevil první letošní sníh. Snímky zveřejnili tamní...

Premium

Bratři proti „dé tři“. Stát nabídl 20 milionů, teď žádá vyvlastnění

Stát chce po letech sporů vyvlastnit motocentrum u Tábora, kvůli kterému stojí dostavba D3. Deset let se bratři Petr a...

Premium

Masakr v Rudolfově změnil underground. Dostal se i do majora Zemana

Před 45 lety se v hospodě Na Americe u Českých Budějovic odehrál policejní zákrok, který do té doby neměl v...

OBRAZEM: Vltava teče pod Orlíkem v původním korytě, odkryla historii

Hladina vodní nádrže Orlík v posledních týdnech klesla o více než šest metrů. Voda se tak prakticky vrátila do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hasič: Pořád se mi zdá o záchraně dívky na Černé věži, ve snu ji nechytím

Devětapadesátiletý hasič Miroslav Bureš převzal od českobudějovického primátora medaili Za zásluhy a zavzpomínal na...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Premium

Špičkový výrobek i po letech funguje. Kvůli hloupé chybě je však k ničemu

Snoubení spotřební elektroniky a počítačů provázely porodní bolesti, které jsou z dnešního pohledu absurdní a...

  • Další z rubriky
Premium

Masakr v Rudolfově změnil underground. Dostal se i do majora Zemana

Před 45 lety se v hospodě Na Americe u Českých Budějovic odehrál policejní zákrok, který do té doby neměl v...

Premium

Bratři proti „dé tři“. Stát nabídl 20 milionů, teď žádá vyvlastnění

Stát chce po letech sporů vyvlastnit motocentrum u Tábora, kvůli kterému stojí dostavba D3. Deset let se bratři Petr a...

Lesy ČR chtějí kácet u Boubínského pralesa. Požádaly o výjimku

Lesy České republiky podaly žádost o výjimku k plošnému kácení na území národní přírodní rezervace Boubínský prales...

Lidé v Jindřichově Hradci protestují proti stavbě bytových domů

Obyvatelé dvou jindřichohradeckých sídlišť se bouří proti stavbě nových bytových domů. Myslí si, že z nich bude bydlení...

Najdete na iDNES.cz