Parkovací místa na Pražském předměstí v Českých Budějovicích. | foto: Marek Podhora, MAFRA

Rozhodnuto. V Českých Budějovicích zavedou parkovací zóny

  • 19
Na Pražském předměstí v Budějovicích vzniknou modré a zelené parkovací zóny. Dojíždějící budou platit u automatů. Systém má zajistit více prostoru pro obyvatele s trvalým bydlištěm ve městě. Platit začne už příští rok.

Několikrát na radnici ustoupili, odložili či měnili pravidla. Po středě je však jasné, že se město České Budějovice pustí do zásadních změn v parkování. Pražské předměstí bude mít modré a zelené zóny.

Místní obyvatelé tím mají získat více místa pro svá auta. Dojíždějící si za stání budou muset zaplatit u automatu. To by je mělo odradit od celodenního parkování. Náhradní možností bude záchytné parkoviště v Jírovcově ulici, které by mělo být levnější a napojené na MHD.

„Usnesení, která jsme v pondělí přijali na radě, jsou taková, že nevím, co by se mohlo stát, abychom od projektu ještě ustoupili,“ sdělil náměstek primátora Petr Podhola.

Zóny placeného stání, které jsou součástí projektu Doprava v klidu, mají začít platit na jaře, nebo v polovině roku 2017. Nebude to hned ve čtyřech lokalitách, což byl původní návrh, ale prozatím jen na Pražském předměstí - v prostoru ohraničeném ulicemi Pražská, Nádražní, Rudolfovská, k nim radnice přidává ještě ulice Chelčického, Štítného a Jeronýmovu.

Kde budou placené zóny

Město České Budějovice zavede zóny placeného stání pro oblast ohraničenou ulicemi Pražská, Nádražní, Rudolfovská a bude zasahovat ještě do ulic Chelčického, Štítného a Jeronýmovy. Místní by měli platit roční poplatek, cena ještě není stanovena. Dojíždějící zaplatí prostřednictvím parkovacích automatů, sazba bude zřejmě 10 korun za hodinu.

Nyní bude radnice připravovat třeba nákup parkovacích automatů. „U nich už by kromě mincí mělo být možné platit kartou,“ upozornil náměstek primátora Petr Holický.

Zatím nejsou stanovené ceny za parkování. Radní by se na nich chtěli shodnout ještě letos. Obyvatelé s trvalým bydlištěm by mohli platit přibližně 350 korun za rok. Pro dojíždějící to pak bude zřejmě podobné jako třeba na Senovážném náměstí, tedy 10 korun za hodinu.

Vzniknou modré a zelené zóny. Modré budou vyloženě pro místní a pro tamní podnikatele - abonenty, kteří by měli platit více než residenti. Na zelených budou moci parkovat všichni. Dojíždějící ovšem za poplatek.

„Cílem je, aby v těchto místech řidiči přijíždějící do Budějovic neparkovali celý den, a nezabírali tak místa,“ konstatoval náměstek primátora pro dopravu František Konečný. Zóna by měla platit pouze ve všední dny od 8 do 18 hodin.

Ve chvíli, kdy začne zóna na Pražském předměstí a třech přilehlých ulicích platit, má fungovat také záchytné parkoviště na konci Jírovcovy ulice. V první etapě tam bude 250 míst. Řidiči by platili zhruba 20 korun za den, součástí parkovného by navíc mohla být i jízdenka do hromadné dopravy. Dopravní podnik odtud směrem na hlavní náměstí a nádraží hodlá zavést pravidelnou linku v intervalu 10 minut.

Zástupci radnice zatím chtějí zóny otestovat na Pražském předměstí, další rozšiřování zón připadá v úvahu nejdříve za dva roky.

Mnozí obyvatelé z nedalekého Pražského sídliště však mají obavy, že se po zpoplatnění parkování zhorší situace u jejich domovů. „Už dnes je to od Husovy po Nerudovu ulici neustále plné. Mělo by se to řešit plošně, takhle to bude jen horší,“ domnívá se jedna z obyvatelek sídliště Veronika Martínková.