Jiří Svoboda z hnutí ANO bude novým primátorem Českých Budějovic.

Jiří Svoboda z hnutí ANO bude novým primátorem Českých Budějovic. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Pokus o zvrat krachl. V Českých Budějovicích podepsali koaliční smlouvu

  • 6
V pondělí večer doladili poslední detaily a v úterý v 11 hodin podepsali smlouvu. V Českých Budějovicích je jasno o koalici, která na další čtyři roky ovládne radnici. Tvoří ji vítězné hnutí ANO, Občané pro Budějovice, TOP 09 a KDU-ČSL. Primátorem bude Jiří Svoboda z ANO.

V ANO však byla nálada v posledních dnech dost vyhrocená. Situaci se totiž na poslední chvíli pokusila zvrátit jeho členka a budoucí zastupitelka Eliška Richtrová, která dostala od voličů nejvíce hlasů.

Oznámila, že chce usilovat o post primátorky a také začít znovu jednat s ČSSD. Ta totiž po neúspěšném vyjednávání nabídla hnutí ANO ještě lepší podmínky v radě, než drží se současnými partnery.

Eliška Richtrová z ANO oznámila, že chce usilovat o post primátorky. Skončilo jen u pokusu.

Skončilo však jen u pokusu. „Platí rozhodnutí sněmu městské organizace. Je jen jeden kandidát na primátora, tím je Jiří Svoboda,“ potvrdila po pondělním večerním jednání Richtrová a následně i sám Svoboda.

Podle něj to byl především pokus sociálních demokratů, jak se znovu dostat do hry.

Od některých členů z ANO však přicházely signály, že jsou v místní buňce dvě křídla, přičemž každé z nich mělo jinou představu o sestavení koalice.

Primátorem bude Jiří Svoboda z ANO, prvním náměstkem Ivo Moravec z OPB, dalšími náměstky budou Pavel Matoušek, Petr Holický a František Konečný (všichni ANO), Martin Maršík (OPB), Tomáš Bouzek (TOP 09) a Jaromír Talíř (KDU-ČSL). V radě budou i Lucie Kozlová (ANO), Hynek Látal a Václav Fál (oba OPB).

V celém zastupitelstvu města České Budějovice bude mít nejvíce křesel vítězné ANO, celkem 12, dále ČSSD devět, OPB osm, KSČM šest, TOP 09 čtyři, KDU-ČSL a ODS tři.

Priority nové koalice

A co mohou voliči očekávat od nového vedení města? Bude klást velký důraz na rozšíření počtu parkovacích míst a vybudování záchytných parkovišť. Jedno z nich by mělo vyrůst mezi Pražskou třídou a Jírovcovou ulicí.

„Taková parkoviště by s centrem spojila městská hromadná doprava. Součástí by měl být i naváděcí systém, který řidičům zobrazí obsazenost parkovišť a průjezdnost míst,“ vysvětlil už dříve Slavoj Dolejš.

Počet míst pravděpodobně dál poroste i ve školkách a na radnici se budou jistě zabývat i obsazeností základních škol.

Ožít mají břehy Vltavy i Malše, například jejich zpřístupněním u parku Háječek. Velkým tématem bude také nákladná rekonstrukce KD Slavie či rozvoj nové čtvrti ve Čtyřech Dvorech.