Pro chlapce se zlomenou nohou musel na Lipno přiletět vrtulník | foto: Horská služba Šumava

Pro osmiletého lyžaře se zlomenou nohou letěl na Lipno vrtulník

  • 4
Při lyžování v lipenském skiareálu se vážně zranil osmiletý chlapec. Zlomil si nohu a do nemocnice ho transportoval vrtulník.

Nehoda se stala na jednom ze skokánků lipenského snowparku. Chlapec zřejmě přecenil své síly a po dopadu si přivodil vážné zranění.

„Chlapec upadl při skoku tak nešťastně, že si zřejmě zlomil dolní končetinu. Kromě nás na místo nehody zamířila i sanitka z Vyššího Brodu,“ uvedl k nehodě zasahující člen Horské služby Petr Hladík.

K nehodě musel letět také vrtulník. „Chlapce jsme mezitím zafixovali do vakuové matrace a velmi opatrně jej převezli na heliport u naší stanice na Kramolíně. Zde si ho posádka vrtulníku převzala,“ dodal Hladík. Vrtulník pak zamířil do českobudějovické nemocnice.

I když je na horách dostatek sněhu, jeho zhoršující se kvalita může lyžařům nadělat problémy. 

„Kvůli vyšším teplotám začíná být sníh měkký a těžký, takže jízda může být pro děti a nezkušené lyžaře obtížnější,“ vysvětlil náčelník Horské služby nehoda Šumava Michal Janďura.

Lyžaři by podle něho tak měli dávat větší pozor na děti i kvůli jarním prázdninám, které rodiny s dětmi hojně tráví právě ve skiareálech.