Jihočeský kraj chce jiný model pomoci uprchlíkům, aby nešel zneužívat

  8:24
Krajskému vedení se nelíbí současný systém pomoci běžencům, podle nějž je často zneužíván pro legalizaci pobytu. Uprchlíci také díky němu mohou získat peníze na bydlení, i když mají v Česku zaměstnání. Hejtmanství i jihočeská města se zároveň chystají, že by jejich počty mohly opět začít růst.

Terminál Letiště České Budějovice se v roce 2022 dočasně změnil na centrum pro uprchlíky z Ukrajiny. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Téměř osm měsíců po začátku války je příliv uprchlíků zanedbatelný, místo stovek lidí denně jich do Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU) přijde maximálně několik desítek. V naprosté většině se navíc jedná o již zařízené uprchlíky, kteří pouze potřebují obnovit dokumenty či se stěhují na jiné místo v kraji.

„Teď čísla příchozích kolísají, někdy jich je až k pěti stovkám za týden, jindy jen něco málo přes tři sta. Zatím budeme mít centrum i nadále na letišti v Plané, kde máme poměrně velké rezervy pro případnou podzimní vlnu,“ vysvětluje vedoucí krajského odboru krizového řízení Marta Spálenková.

S počty by v nejbližších týdnech mohly zahýbat ruské raketové útoky na ukrajinská města a také blížící se zima. Vedení kraje se tak připravuje na to, že bude třeba uprchlíky v regionu ubytovat. I kvůli tomu zadalo každé jihočeské obci s rozšířenou působností (ORP) úkol zajistit padesát volných lůžek pro případ, že by lidé z Ukrajiny skutečně začali proudit ve větším.

„Sháníme místa hlavně v penzionech nebo na ubytovnách. Je to nouzové ubytování, takže nechceme zajišťovat byty, které mají spíše integrační charakter. Tím bychom mohli získat okolo 800 záložních lůžek,“ doplňuje Spálenková.

Připraveni jsou už například v Táboře, který pro uprchlíky na začátku krize vyčlenil 32 bytů. Toto číslo se za celou dobu nezměnilo.

„Prověřovali jsme v poslední době, kde bychom mohli zajistit nějaká volná místa, a podařilo se je najít. Nejsou všechna přímo v Táboře, ale v okolních obcích spadajících do oblasti ORP,“ podotýká krizový manažer města Oldřich Semrád.

Podle starosty Tábora Štěpána Pavlíka se o tamější Ukrajince zpočátku staraly hlavně neziskové organizace s dobrovolníky. „Od června o nich ale prakticky nic nevíme, žádné problémy jsme s nimi neměli,“ přemítá starosta a dodává, že většina uprchlíků ve městě pochází z Ivano-Frankivsku.

Podobně situaci vnímá také starosta Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku a senátor Tomáš Jirsa. Třicítka uprchlíků, která ve městě zůstává, se podle něho ve městě úspěšně integrovala.

„Dorazili hlavně rodinní příslušníci dělníků z místních firem. Ve městě je naštěstí dost movitých lidí s více byty nebo penziony, kde by se případně noví uprchlíci mohli ubytovat. Od začátku jsme dbali na to, aby nebyli v městských prostorách. Místní by nám to právem mohli vytýkat,“ myslí si Jirsa.

Kuba upozorňuje na nízké úhrady státu

Současný model pomoci běžencům z Ukrajiny se však nelíbí vedení kraje, které by chtělo změnit systém podpory tak, aby nemohlo docházet k jeho zneužívání.

„Čím dál více se v něm začínají objevovat osoby mladšího středního věku bez dětí, které si zde legalizují pobyt a práci v Česku. V takovém případě už nemluvíme o systému krizového řízení a jejich situaci by měly řešit orgány, které mají ochranu a pobyt cizinců na území Česka na starost,“ podotýká jihočeský hejtman Martin Kuba.

Zároveň si myslí, že by ministerstvo práce a sociálních věcí mělo přijít s novým modelem, jak v podpoře uprchlíků pokračovat. Nelíbí se mu také nízké úhrady státu na uprchlíka za noc ubytovatelům, kterým v posledních měsících rostly ceny energií a celkově se zvyšovaly náklady na bydlení.

„I kvůli tomu se snižuje ochota majitelů penzionů či bytů své kapacity dále poskytovat. Co se týče modelu od ministerstva, vytváříme tu dvoukolejný sociální systém, v němž stát uprchlíkům hradí pobyt. Jenže ti samí lidé mohou zároveň chodit do práce, což neodpovídá tomu, co platí pro Čechy. Ti si musejí platit bydlení sami, pokud mají práci,“ podivuje se Kuba.

Týkat se to může více než šesti tisíc lidí z Ukrajiny pod dočasnou ochranou, kteří si v regionu našli práci. „Nejčastěji pracují jako montážní dělníci výrobků a zařízení nebo pomocníci ve stavebnictví, výrobě a v dopravě,“ vysvětluje mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková s tím, že v jeho evidenci bylo ke konci předchozího měsíce 586 uprchlíků z Ukrajiny.

Přišlo asi 20 tisíc Ukrajinců

Statistiky krajského krizového řízení zatím hovoří přibližně o 20 tisících Ukrajinců, kteří prošli od začátku války KACPU. Jen část z nich však doposud zůstává na území kraje. „Bude to podle mě něco kolem dvou třetin těch, kteří přišli do centra. Bohužel nám spousta lidí visí v systému i kvůli tomu, že při odchodu nevracejí víza,“ upozorňuje Spálenková.

Společně s hejtmanem také žádají, aby se chod KACPU a nabízené agendy v něm přehodnotily. „Současný stav nám nedává smysl, potřebujeme ho přesunout do menších prostor. Pokud si v něm lidé jen legalizují pobyt v zemi, nemá smysl jej udržovat v takovém rozsahu,“ říká Kuba.

Podle Spálenkové by se při takovém vytížení měla část agend v centru zrušit. „Minimálně by se to mělo zkusit. Už to není tak, že k nám utíkají lidé jen s taškami,“ dodává.

  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

U Budějovic boural autobus s lidmi. Řidička byla pod vlivem omamných látek

17. dubna 2024  18:33

U Lišova na Českobudějovicku dnes odpoledne havaroval autobus, když jeho řidička sjela ze zatím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sníh zasypal Šumavu. Na Lipensku uvázla nákladní auta, silnice byla nesjízdná

18. dubna 2024  9:37,  aktualizováno  10:54

Šumavu v noci na čtvrtek zasypal sníh, který komplikoval dopravu. V jihočeské i západočeské části...

Na sídlišti v Písku někdo zastřelil ročního psa, majitel se teď bojí o děti

23. dubna 2024  16:15

Neznámý člověk za bílého dne střelil vzduchovkou mladou fenku na zahradě na píseckém sídlišti...

K dálnici D3 u Budějovic staví přivaděč, pak ho prodlouží na obchvat Srubce

23. dubna 2024  14:25

Bude to další silnice do skládačky, která má ve výsledku výrazně pomoci dopravě v Českých...

Lidé křičeli, ať nám naloží víc, vzpomínaly „máničky“ na masakr v Rudolfově

23. dubna 2024  5:38

V Českých Budějovicích uspořádali akci, která připomněla, že uplynulo 50 let od brutálního zásahu...

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

Advantage Consulting, s.r.o.
TECHNOLOG DO VÝROBY (40. - 55.000 Kč)

Advantage Consulting, s.r.o.
Jihočeský kraj
nabízený plat: 40 000 - 55 000 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...