Volné byty pro uprchlíky ubývají, v plánu je i ubytování v tělocvičnách

  13:15
V Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině na letišti v Plané u Českých Budějovic se na začátku týdne registrovalo už 5 068 uprchlíků. Pomoc s ubytováním nabízí i provozovatelé hotelů a penzionů. Přes veškerou snahu se ale ubytovací kapacity v Jihočeském kraji pomalu tenčí a už teď je jasné, že brzy přestanou poptávce stačit.
Terminál Letiště České Budějovice se v roce 2022 dočasně změnil na centrum pro...

Terminál Letiště České Budějovice se v roce 2022 dočasně změnil na centrum pro uprchlíky z Ukrajiny. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Přicházejí jen s minimem osobních věcí. Často jdou do země, kde nikoho neznají. Podle údajů Všeobecné zdravotní pojišťovny se do systému zdravotního pojištění na jihu Čech zaregistrovalo k pondělnímu ránu 6 500 Ukrajinců. 

V Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině (KACPU) denně zaevidují v průměru 400 uprchlíků. Od otevření 3. března do neděle 13. března jich tudy prošlo už 5 068. Většinou starších lidí, žen a dětí. 

„V první vlně přijížděli ti, kteří tu měli rodinu, známé, mnohdy tak nepotřebovali ubytování. Teď naopak přicházejí uprchlíci z míst, kde se bojuje, a počet požadavků na ubytování tak roste. Přes KACPU jsme zajišťovali ubytování zatím pro 438 lidí. V případě potřeby zařídíme i odvoz na místo,“ uvedla v pondělí ráno vedoucí krajského odboru krizového řízení Marta Spálenková s tím, že ubytovací kapacita kraje je velmi proměnlivá. 

„Doděláváme prostory, které je třeba dovybavit. Současně se stále hlásí lidé s nabídkou pomoci,“ popsala Spálenková. Střechu nad hlavou zajišťují uprchlíkům také jihočeská města. 

V Českých Budějovicích z 15 městských bytů vyčleněných pro Ukrajince přidělili dosud 13. Zhruba dvacet míst je také radnice připravena uvolnit v městském domě na Šumavě v Nové Peci. 

„V pondělí jsme na jednání rady řešili i další možnosti. Ministerstvo vnitra chce všechno ještě více koordinovat, podle toho také budeme reagovat. Ale chtěli bychom jednat například o uvolnění části prostor výstaviště, kde by mohli uprchlíci také přechodně být,“ naznačil Tomáš Bouzek, náměstek primátora. 

Tábor má pro uprchlíky k dispozici 29 městských bytů. Jak ale upozornil místostarosta Martin Mareda, některé je třeba zrekonstruovat, což může trvat i několik měsíců. 

„V první fázi můžeme tento týden nabídnout 17 bytů, které jsou už hotové nebo těsně před dokončením,“ sdělil Mareda s tím, že za normální situace by směřovaly po rekonstrukci do výběrového řízení, do něhož se může přihlásit každý. 

„Není to tak, že by mělo město v záloze byty pro humanitární účely. Každý se zároveň nachází i v jiné lokalitě,“ vysvětlil Mareda.

V Písku už našlo azyl přes sto uprchlíků a město hlásí, že ubytovací kapacity, které pro ně mělo k dispozici, jsou plné. 

Nejvíce, 50 míst, nabídl bývalý internát v Sovově ulici. Ten je ale možné využívat jen do konce května. Pak radnice počítá se zahájením jeho rekonstrukce – v budoucnu se má změnit na pobytové zařízení pro seniory. 

„Hledáme možnosti dalšího umístění uprchlíků, kteří jsou nyní v Sovově ulici. Město eviduje například nabídky od soukromých osob. Chce také pomoci při zprostředkování pronájmu bytů za zvýhodněných podmínek mezi majiteli a uprchlíky,“ informovala mluvčí radnice Petra Mešťanová. 

Budvar nabídl celý hotel, který je před opravou

Město pro Ukrajince současně vyčlenilo 14 bytů, další připravuje. Některé již mají první nájemníky. Domovní a bytová správa poskytla sedm pokojů v ubytovnách, jež spravuje. I ty jsou nyní plné. 

Pomoc nabízejí i provozovatelé hotelů a penzionů. Například Budějovický Budvar už minulý týden otevřel pro uprchlíky celý hotel Malý pivovar v centru krajského města. 

„Hotel byl zavřený, protože jsme se připravovali na jeho rekonstrukci. Ta prozatím počká a pokoje využijí lidé prchající před válkou na Ukrajině. Je tam 80 míst,“ potvrdila Monika Grešová, personální ředitelka Budvaru. 

Jak dlouho budou moci především matky s dětmi zůstat, nechtěla odhadovat. Určitě to mohou být týdny, i několik měsíců. Přes veškerou snahu se ale ubytovací kapacity v kraji pomalu tenčí a už teď je jasné, že brzy přestanou poptávce stačit. 

„Nutnost ubytovávání například v tělocvičnách je otázkou několika dní,“ podotkla Spálenková.

Na tento problém upozorňuje také Asociace krajů ČR. Její předseda a jihočeský hejtman Martin Kuba řekl v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce, že kraje mají vytipované lokality, kde by mohly vzniknout stanové tábory, až jiné ubytovací kapacity dojdou. 

Místa ale musejí mít připojení na kanalizaci, elektřinu a vazbu na infrastrukturu, aby děti mohly chodit do škol a uprchlíci se mohli zapojit do běžného života. 

Jihočeský kraj má podle Kuby ještě 400 až 500 ubytovacích míst v internátech a podobných zařízeních. Poté může nabídnout asi 1 500 míst v tělocvičnách či sportovních halách. Následně by byly k dispozici už jen místa, kde například nejsou sprchy, pouze toalety.

  • Nejčtenější

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

U Budějovic boural autobus s lidmi. Řidička byla pod vlivem omamných látek

17. dubna 2024  18:33

U Lišova na Českobudějovicku dnes odpoledne havaroval autobus, když jeho řidička sjela ze zatím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sníh zasypal Šumavu. Na Lipensku uvázla nákladní auta, silnice byla nesjízdná

18. dubna 2024  9:37,  aktualizováno  10:54

Šumavu v noci na čtvrtek zasypal sníh, který komplikoval dopravu. V jihočeské i západočeské části...

Bojuje proti developerům u Lipna a říká, že ho nelze rovnat s jezery v Rakousku

14. dubna 2024  12:05

Pavla Setničková založila spolek Lipno pro život, jehož úlohou je hájit Lipensko před projekty...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jednasedmdesátiletý řidič předjížděl, zabil ho náraz do protijedoucího vozidla

17. dubna 2024  19:38,  aktualizováno  20:14

Při tragické dopravní nehodě na silnici 2/37 ve směru z Tábora na Slapy ve středu po čtvrté hodině...

Za smrt narkomanky dostal muž 7,5 roku. Soud uvěřil, že jí chtěl opiáty pomoci

19. dubna 2024  13:39

Trest 7,5 roku vězení uložil dnes českobudějovický krajský soud muži obžalovanému ze zavinění smrti...

Krabička jako lék na smutek za ztracené dítě. Usnadňuje truchlení, říká lékařka

19. dubna 2024

Premium Vzpomínkové krabičky jako lék na smutek. I tak lékařka Šárka Pfauserová z českobudějovické...

Opilá řidička nabourala v noci do domu, část zdi museli hasiči strhnout

19. dubna 2024  9:39

Opilá řidička narazila ve čtvrtek v noci do domu v Chlumanech na Prachaticku. Byla opilá a nemá...

Hokejová reprezentace se bude vracet na jih Čech další čtyři roky

19. dubna 2024  8:02

Nejen světový šampionát žen, ale minimálně čtyřletá spolupráce Jihočeského kraje s Českým svazem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...