Ojedinělý projekt vytvořila mladá streetartová umělkyně a komiksová kreslířka říkající si Toy_Box. | foto: Marek Podhora, MAFRA

Kupte větší foťák, ať jste na Facebooku šťastnější, popichuje umělkyně

  • 15
Turisté se na Český Krumlov dívají jen skrz mobil a foťák a neodvážejí si zážitky, říká umělkyně Toy_Box. Postavami polepila Hradební ulici. Její venkovní kolekce s názvem It´s so selfie(sh) je součástí výstavy v Egon Schiele Art Centru, která je poctou Jiřímu Kolářovi.

Na budově Egon Schiele Art Centra je obří postava. Má japonské rysy, na hlavě čepici a dívá se do mobilu, který drží v levé ruce. „Zrcadlo, zrcadlo, řekni mi, kdo je na světě nejkrásnější,“ ptá se novodobá Sněhurka svého telefonu.

Další papírové postavy nalepené tapetovým lepidlem na zdech zaplnily Hradební ulici v Českém Krumlově. Ojedinělý projekt tam vytvořila mladá streetartová umělkyně a komiksová kreslířka říkající si Toy_Box.

„Turisté se dívají na město jen skrz hledáček a neodvážejí si opravdové zážitky. Nekritizuju to, vím, že to děláme všichni. Lidé ale nejsou tak rozesmátí, jen předstírají štěstí pro jeho prezentaci na Facebooku,“ míní mladá žena skrývající svou tvář i pravé jméno.

Toy_Box doplnila své postavy anglickými větami, aby si je mohli přečíst i turisté.

Toy_Box nalepila papírové postavy na zdi v Hradební ulici v Českém Krumlově.

Toy_Box nalepila papírové postavy na zdi v Hradební ulici v Českém Krumlově.

Toy_Box doplnila své postavy anglickými větami: Kupte si větší fotoaparát, abyste vypadali šťastnější na Facebooku. Nebo: Pořizování fotografií vymazává vzpomínky.

„Texty jsou v angličtině, protože bych byla ráda, aby si je mohli přečíst i turisté. Chtěla bych, aby se kolemjdoucí zamysleli, jestli nás nové technologie místo pomoci v komunikaci od sebe navzájem spíše neoddělují. Často jdu Hradební ulicí a vidím, jak se lidi u mého streetartu prostě jen vyfotí,“ říká Toy_Box.

S projektem začala v květnu, kdy v Krumlově bydlela měsíc v domečku Egona Schieleho. „Lidé, které jsem viděla, byli očividně zaměstnáni vytvářením své umělé identity, která na Facebooku a Twitteru ožívá prostřednictvím selfies, komentů a otagovaných příspěvků, takže neměli čas vnímat realitu, která se odehrávala přímo kolem nich. Skutečný prožitek třeba toho, že jdu s někým na pivo a je mi dobře, nahrazuje v současné době reprezentace tohoto prožitku. Tedy to, že se s tím člověkem vyfotím a pověsím to na Facebook,“ domnívá se Toy_Box.

Sympozia na téma Pocta Jiřímu Kolářovi se zúčastnilo deset umělců z pěti zemí. Doplnil je kontroverzní výtvarník Epos 257. Zájemci si mohou práce prohlédnout v Egon Schiele Art Centru.

Artur Magrot a Alessandra Svatek, vystupující pod uměleckým jménem Áčka, tam vystavují tetované boty.

„Jiří Kolář byl ve Skupině 42, která se zajímala o města. To je společný jmenovatel naší práce, street art je spojený s městem. Použili jsme boty od Bati, jednoho z mála Čechů, kteří ve světě opravdu zarezonovali podobně jako Kolář,“ líčí Artur Magrot.

Návštěvníci galerie dále uvidí například návrhy pro sérii gobelínů od Judit Szabó z Maďarska nebo papírové instalace Tünde Újszászi.