Učeň Tomáš Hronek zvítězil v Mladé Boleslavi v celostátním finále prestižní

Učeň Tomáš Hronek zvítězil v Mladé Boleslavi v celostátním finále prestižní soutěže Automechanik Junior. Vzápětí tam své prvenství potvrdil v česko-slovenském finále soutěže Autoopravář Junior. | foto: František Panec, MAFRA

Učeň zvítězil v soutěži automechaniků, pro školu vyhrál škodovku

  • 1
Nejlepším mladým automechanikem v zemi je Tomáš Hronek. Učeň třetího ročníku oboru automechanik budějovické Střední průmyslové školy automobilní a technické zvítězil v Mladé Boleslavi v celostátním finále prestižní soutěže Automechanik Junior. Za vítězství si odnesl nářadí a pro školu vyhrál auto.

"S vítězstvím v silné konkurenci jsem nepočítal. Chtěl jsem se však dostat do první desítky. A když začali v republikovém finále vyhlašovat výsledky od posledního 28. místa a moje jméno pořád nečetli, bylo to hodně napínavé," říká 17letý učeň.

Při soutěži v moderním školicím středisku mladoboleslavské Škodovky vládla hodně napjatá atmosféra, protože všem soupeřům šlo o každý bod. Budoucí automechanici se musí vyrovnat s teoretickými úkoly, poznávací částí a zkouškou z praxe.

"Nejvíc jsem se zapotil u praktických úkolů. Těch jsme dostali čtrnáct a na všechny jsme měli po čtvrthodině. Vůbec nejtěžší byla diagnostika vznětového motoru, kde odborníci nasimulovali nahodilou závadu. Já jsem vyřešil asi dvě třetiny této otázky, ale auto nenastartoval nikdo," popisuje.

Nejdřív maturitu, pak do praxe

V republikovém finále hájil barvy českobudějovické automobilní průmyslovky se spolužákem Tomášem Danielem, který nakonec skončil šestý. Po celostátním finále, které se konalo minulé úterý a středu, se utkalo pět nejlepších českých borců se slovenskými kolegy. Tomáš Hronek nakonec vyšel vítězně i z této soutěže.

"Tam jsme dostali méně úkolů, ale na autech bylo více závad. Proto bylo mnohem složitější vše vyřešit," srovnává úspěšný učeň, kterého čekají za tři měsíce závěrečné zkoušky.

Ani po nich však ještě nechce do praxe, rád by si nejdřív udělal maturitu. Ačkoli práce v dílně ho baví mnohem víc než učení, dokončené středoškolské vzdělání považuje ve svém technicky stále náročnějším oboru za nepostradatelné.

Vítězství v obou nejvyšších juniorských oborových soutěžích přineslo Tomáši Hronkovi hlavně splnění snu být ve své specializaci nejlepší, ale také sadu nářadí a několik triček.

Mnohem víc však "vydělal" pro školu, která si díky němu může vybrat zdarma auto Škoda pro výuku svých žáků, dostane klimatizační jednotku do osobních aut včetně diagnostiky a také osciloskop, kterým se dají změřit tak drobné závady, na něž počítačový program nestačí.