Jan Ivanega byl dva a půl roku ředitelem Městského centra kultury a vzdělávání...

Jan Ivanega byl dva a půl roku ředitelem Městského centra kultury a vzdělávání v Týně nad Vltavou. Před časem na vlastní žádost skončil. | foto: Petr Kubát, MF DNES

Kulturní centrum v Týně nad Vltavou je bez šéfa, potřetí za pět let

  • 0
Jen dva a půl roku vydržel Jan Ivanega v čele Městského centra kultury a vzdělávání v Týně nad Vltavou. Na posledním jednání zastupitelstva oznámil svou rezignaci. Za posledních pět let je třetím ředitelem centra, který ve své funkci buď na vlastní žádost skončil, nebo byl radou města odvolán.

„Ředitelem nejsem už od poloviny září a domluvili jsme se s vedením města, že k 7. říjnu ukončíme můj pracovní poměr. Od začátku svého působení v čele centra jsem věděl, že je moje mise pouze dočasná, “ řekl Jan Ivanega s tím, že už dříve dostal nabídku ze soukromého sektoru, kterou se rozhodl přijmout.

Dočasné vedení Městského centra kultury a vzdělávání (MCKV) místo něho převzal radní David Slepička (ČSSD), který svého předchůdce už dříve kritizoval. V dubnu dokonce předložil na jednání rady města návrh na jeho odvolání, který však nikdo další z radních nepodpořil.

„Ukázalo se, že centrum špatně hospodaří. V loňském roce dostal pan Ivanega mimořádný příspěvek na opravu zdvihacího zařízení, kterou však včas neudělal a peníze nevrátil. Ten samý problém se týkal i zavádění GDPR. Pan Ivanega to nedokázal objasnit a dokonce sváděl vinu na někoho jiného,“ vysvětlil Slepička.

Ivanega ale s takovým tvrzením nesouhlasí. Podle jeho slov se mu opravu nepodařilo včas naplánovat, a tak se snažil převést prostředky do fondu ve správě MCKV, aby je bylo možné čerpat v dalším roce.

„Udělali jsme ale chybu v tom, že jsme o tom neinformovali město jako zřizovatele MCKV, což ze zákona musíme. Za to jsem po dubnovém pokusu o mé odvolání dostal vytýkací dopis. Rozhodně ale odmítám, že bych se měl pokoušet o nějakou účelovou manipulaci s prostředky, které jsme dostali od města,“ oponoval bývalý ředitel centra.

Radní se proto rozhodli pro vnitřní kontrolu, která by měla odhalit případné nesrovnalosti v hospodaření MCKV. V úvahu přichází i objednání nezávislého auditu.

„Jsem přesvědčený o tom, že ho jako rada města opravdu zadáme. Musí se změnit systém inventarizace v Sokolovně, jinak nebude možné kontrolovat, kdo je za vybavení a techniku zodpovědný. Mimořádně jsme teď uvolnili půl milionu korun na obnovu softwaru a chybějící záložní server, data se zde nezálohovala dva roky,“ podotkl radní města Jan Novák (Piráti).

„Mám dojem, že se pan Ivanega nehodil někomu z vedení města“

Otázku auditu hospodaření kulturního centra řešil také kontrolní výbor města. Jeho předseda Karel Hladeček z opozičního hnutí ProTejn si myslí, že Ivanegu k jeho rezignaci tlačila část radních.

„Jednali jsme o tom a doporučili jsme radě města, aby nechala provést audit za poslední dva roky. Mám ale dojem, že se pan Ivanega spíše nehodil někomu z vedení města, proto po nátlaku raději odstoupil. V otázce auditu nám jde hlavně o to, aby měl nový ředitel MCKV takzvaně čistý stůl,“ prohlásil Hladeček.

Otázkou však zůstává, kdo Ivanegu nahradí. Vedení města plánuje vypsat výběrové řízení na nového vedoucího centra, ale po zkušenostech z minulých let bude mít zřejmě velký problém sehnat adekvátní náhradu.

„Jeho odchod mě mrzí už jen z toho důvodu, že úroveň akcí pořádaných centrem šla velmi rychle nahoru. Z pohledu obyvatele města byl výsledek hned vidět. Jan Ivanega nastavil laťku velmi vysoko a jsem zvědavý, zda se podaří najít vhodného nástupce,“ dodal Hladeček.