Rozpočet Třeboně, jak ho navrhla rada města, jíž je starosta pochopitelně...

Rozpočet Třeboně, jak ho navrhla rada města, jíž je starosta pochopitelně členem, počítal s příjmy ve výši 287 milionů korun a výdaji 243 milionů. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Třeboň je bez starosty. Rezignoval kvůli sporům o městské lázně

  • 3
Starosta Třeboně Jiří Houdek z KDU-ČSL v pondělí na zasedání zastupitelstva města rezignoval na svou funkci. Pozici v radě města opustila i Marie Floriánová z koaličního hnutí Občané.cz. Houdka prozatím nahradila první místostarostka Terezie Jenisová.

Jiří Houdek svůj odchod z funkce avizoval už po posledním jednání zastupitelů v prosinci, kdy byl schvalován rozpočet lázeňského města. A rozpočet byl schválen i přesto, že proti byl sám Houdek. "Když vezmu fakt, že jsem starostou města, které schválilo rozpočet, s nímž nesouhlasím, připadám si ve funkci téměř zbytečně," řekl tehdy.

Starosta Třeboně Jiří Houdek

Hlavní rozpor mezi starostou a ostatními členy rady byl v tom, zda město má investovat do svých lázní. "Nyní by se mělo investovat do lázní, které potřebují rozvoj a zajištění konkurenceschopnosti," upozornil Houdek na fakt, že pojišťovny hradí lidem v mnohem menší míře pobyty a procedury.

Avšak ze sedmičlenné rady města zůstal starosta skoro osamocen, jeho názor sdílela pouze Marie Floriánová z hnutí Občané.cz.

Právě proto Houdek na pondělním zastupitelstvu rezignoval. "Poslední ranou bylo mé odvolání z pozice prokuristy lázní," řekl zastupitelům. "Do podatelny městského úřadu jsem už podal svou abdikaci, která bude platná od 31. ledna," dodal.

Zároveň Houdek uvedl, že v příštích volbách už nebude chtít kandidovat na post starosty či místostarosty Třeboně.

Po Houdkovi rezignovala na místo v radě města i Marie Floriánová. Ta odstoupila i z pozice předsedkyně dozorčí rady lázní.

Podle mluvčí radnice Jitky Bednářové zatím není jisté, zda do podzimních komunálních voleb povede město první místostarostka Terezie Jenisová, nebo jestli na následujícím zasedání budou zastupitelé volit nového starostu.

,