V lázních letos otevřou vodní i saunový svět, za rok přístavbu se 102 lůžky

  15:32
Třeboňské Lázně Aurora rozšíří nabídku na využití volného času a příští rok chce vedení začít s přístavbou jedné z budov, kde bude 102 lůžek. Pokoje budou ve čtyřhvězdičkové kategorii. Vedení lázní doufá, že novinkami přiláká nové klienty.
V třeboňských Lázních Aurora uspořádali den otevřených dveří. Návštěvníkům...

V třeboňských Lázních Aurora uspořádali den otevřených dveří. Návštěvníkům představili nově vybudovaný vodní svět s několika bazény. | foto: Marie Kučerová, MF DNES

Návštěvníci třeboňských Lázní Aurora se letos dočkají dvou novinek, které zpestří jejich pobyt ve městě na Jindřichohradecku. Od venkovního vodního světa si vedení slibuje i příchod nových klientů.

Pro klienty lázní i veřejnost se poprvé otevře v květnu. Vyšel na 140 milionů korun a najednou pojme až tisíc lidí. Kromě relaxačního bazénu s podvodními tryskami, bublinkovou lázní, vodní stěnou nebo skluzavkou, nabídne i kondiční bazén a atrakce pro děti.

„Je dobře, že se budou mít děti v létě kde zabavit. Něco takového nám tu scházelo. Když je venku hezké počasí, tak se do krytého bazénu nikomu nechce. Alespoň nebudeme muset nikam dojíždět,“ chválí dvaačtyřicetiletá Markéta, která žije v Třeboni.

Zároveň potvrzuje, že ráda s přáteli využije i plánovaný saunový svět. Ten bude dokončený letos na podzim a jde o další výraznou investici.

„Vše jde zatím podle plánu. Nenabrali jsme žádný skluz. V listopadu chceme novinku otevřít, aby si ji lidé mohli u nás užít celou zimní sezonu, kdy je o tyto služby největší zájem. Věříme, že nám také přiláká nové klienty,“ věří jednatel Slatinných lázní Třeboň Vilém Kahoun.

Návštěvníkům poslouží pět saunových kabin s kapacitou 54 míst. Součástí objektu budou také ochlazovací bazény a odpočinkové místnosti s výhledem na venkovní bazény a na nedaleký rybník Svět. Dále zde vznikne prostor s hydromasážemi, Kneippovou procedurou a šest speciálních wellness maséren. Stavba areálu, který naváže na vodní svět, má vyjít na 95 milionů. Teď mají sauny v lázních kapacitu 12 míst.

Třetí velkou investicí, kterou mají lázně v plánu, je rozšíření ubytování ve svém areálu o 102 lůžek. „Slatinné lázně disponují čtyřhvězdičkovými pokoji. Tento standard budeme držet i nadále. Většina pokojů bude mít výhled na park a rybník Svět,“ upřesňuje Kahoun.

Se stavbou chtějí začít příští rok na jaře. Nepůjde o samostatný hotel, ale o přístavbu budovy B. „Z pokojů na procedury tak hosté budou moci procházet klidně v županu,“ doplnil starosta města Jan Váňa, jenž je zároveň jednatelem lázní.

Celá akce bude placená z prostředků lázní. Nebude tedy zasahovat do rozpočtu města. „Víme dobře, že inflace je vysoká a peníze ztrácí hodnotu. Finanční možnosti lázní nám dovolují se do této investice pustit. Ubytovací kapacity vyšší kategorie městu chybí. Jestli se chceme stále víc orientovat na samoplátce, tak ti vyžadují jistou úroveň služeb,“ míní Váňa.

Lázně ubytovávají klienty hlavně ve svých zařízeních. Spolupracují i s penziony a hotely ve městě. O hosty tím ale nepřicházejí.

„Větší ubytovatelé nechtějí dávat svou kapacitu přes hlavní sezonu k dispozici. Většinou se jedná jen o ty menší, kteří mají smlouvy celoročně. Větší je nedávají vůbec, nebo za vyšší ceny,“ upřesňuje Váňa. I to je motivací pro rozšíření kapacit.

Budou muset přijmout nové zaměstnance

Zároveň ujistil, že se to negativně nedotkne menších ubytovatelů. „Klientela, která jezdí do lázní za lékařskou péčí hrazenou pojišťovnami, zpravidla nechce doplácet vyšší cenu za lepší ubytování. Pro ně je bydlení v penzionech levnější a výhodnější. Když dostanou nabídku, tak si nevyberou čtyřhvězdičkový dražší hotel, ale penzion v okolí,“ předává zkušenosti.

Nárůst ubytovací kapacity lázní s sebou ponese i navýšení počtu zaměstnanců. Mohlo by jich přibýt i několik desítek. A to nejen v údržbě, ale i pro úklid pokojů a stravování. Ve Slatinných lázních Třeboň, do nichž patří Lázně Aurora a Berta, nyní pracuje přes 400 zaměstnanců. Loni do nich přijelo 22 tisíc klientů. To je přibližně o deset tisíc méně než v roce 2018.

„Máme spočítanou i návratnost vkladu podle ekonoma, která by měla být do patnácti let. Obavy, že se nám investice nevrátí, nemáme. A to i přesto, že nám návštěvnost v posledních letech klesla kvůli koronavirové pandemii,“ míní Váňa.

V současnosti je hotová projektová dokumentace a vedení lázní soutěží dodavatele. „Uvidíme, jaké přijdou nabídky. Může se stát, že dorazí tak vysoké, že stavbu nezahájíme. Ale věřím, že to tak nebude. Příští týden by se měly otevírat obálky a to už budeme moudřejší. Do soutěže jsme dali horní hranici 135 milionů korun. To je cena podle projektanta,“ dodává.

Vyšší nabídky ze soutěže tedy vyřadí. Pokud půjde vše podle plánů, příští rok na jaře by se mohlo začít stavět. Mezi velké investice v nedávné době patří také modernizace Bertiných lázní.

  • Nejčtenější

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

U Budějovic boural autobus s lidmi. Řidička byla pod vlivem omamných látek

17. dubna 2024  18:33

U Lišova na Českobudějovicku dnes odpoledne havaroval autobus, když jeho řidička sjela ze zatím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sníh zasypal Šumavu. Na Lipensku uvázla nákladní auta, silnice byla nesjízdná

18. dubna 2024  9:37,  aktualizováno  10:54

Šumavu v noci na čtvrtek zasypal sníh, který komplikoval dopravu. V jihočeské i západočeské části...

Bojuje proti developerům u Lipna a říká, že ho nelze rovnat s jezery v Rakousku

14. dubna 2024  12:05

Pavla Setničková založila spolek Lipno pro život, jehož úlohou je hájit Lipensko před projekty...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jednasedmdesátiletý řidič předjížděl, zabil ho náraz do protijedoucího vozidla

17. dubna 2024  19:38,  aktualizováno  20:14

Při tragické dopravní nehodě na silnici 2/37 ve směru z Tábora na Slapy ve středu po čtvrté hodině...

Za smrt narkomanky dostal muž 7,5 roku. Soud uvěřil, že jí chtěl opiáty pomoci

19. dubna 2024  13:39

Trest 7,5 roku vězení uložil dnes českobudějovický krajský soud muži obžalovanému ze zavinění smrti...

Krabička jako lék na smutek za ztracené dítě. Usnadňuje truchlení, říká lékařka

19. dubna 2024

Premium Vzpomínkové krabičky jako lék na smutek. I tak lékařka Šárka Pfauserová z českobudějovické...

Opilá řidička nabourala v noci do domu, část zdi museli hasiči strhnout

19. dubna 2024  9:39

Opilá řidička narazila ve čtvrtek v noci do domu v Chlumanech na Prachaticku. Byla opilá a nemá...

Hokejová reprezentace se bude vracet na jih Čech další čtyři roky

19. dubna 2024  8:02

Nejen světový šampionát žen, ale minimálně čtyřletá spolupráce Jihočeského kraje s Českým svazem...

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...