(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Bagrista překopl kabel. Několik tisíc obyvatel Třeboně bylo bez proudu

  • 2
Téměř polovinu Třeboně na Jindřichohradecku v úterý dopoledne překvapil nečekaný výpadek elektřiny. Na svědomí ho má bagrista, který při práci na výkopu poškodil přívodní kabel vysokého napětí pro lázeňské město. Na téměř půl hodiny odřízl od elektřiny 3,5 tisíce domácností.

Výpadek nastal v 10.30 hodin. Na místě, které policie nemůže specifikovat, prováděli dva muži výkopové práce. Při tom jeden z nich poškodil lžící bagru v hloubce 1,3 metru elektrický přívodní kabel vysokého napětí pro Třeboň, kde žije více než osm tisíc lidí. 

„Výpadek trval 27 minut a zasáhl 3,5 tisíce domácností. Opravy stále pokračují, ale kvůli nízkým teplotám jsou technologicky náročné. Hotovo by mohlo být ještě dnes. Práce ale už na zákazníky nemají žádný vliv,“ vysvětlila mluvčí společnosti E.ON Martina Slavíková.

Případem se teď zabývá policie. Podezřelí jsou oba dva muži, kteří u výkopu byli.

„Třeboňští policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení z nedbalosti,“ oznámila policejní mluvčí Hana Millerová.

Dopustit se ho mohl muž, který obsluhoval bagr, i jeho kolega, který mu práci zadal. „Oba podezřelí muži mohli svým jednáním porušit důležitou povinnost, neboť takto jednali bez nutného předchozího ohlášení prací firmě, jenž distribuuje elektrickou energii. Ta by v případě nahlášení prací provedla vytýčení uvedeného elektrického vedení, čímž by se předešlo této události,“ doplnila Millerová.

Mužům tak hrozí zákaz činnosti i odnětí svobody na jeden až tři roky. Způsobená škoda je nyní vyčíslena na nejméně 150 tisíc korun.