David Koller vystoupí na Pivních slavnostech v Jindřichově Hradci.

David Koller vystoupí na Pivních slavnostech v Jindřichově Hradci. | foto: Tomáš Frait, MF DNES

Pivařům zazpívá Koller, do Vodňan se vrátí císař

  • 0
Kam v sobotu a neděli? Nostalgičtí plavci vystaví v Třeboni svá těla v pruhovaných plavkách, Vodňany zase uvítají císařský průvod.

1. Pivařům zazpívají Střihavka a Koller

Kamil Střihavka, David Koller i Ivan Hlas vystoupí na Pivních slavnostech v Jindřichově Hradci. Festival láká na dvě hudební scény. Na velké se objeví rockové skupiny, malé pódium nabídne dechové kapely a oldies diskotéku. "Novinkou je silent disco – tancování se sluchátky," uvedl produkční Josef Snížek. Proudem poteče Bernard, Svijany, Heineken či Regent a Dudák. "Rozšířili jsme areál, takže se zvedla možnost pozvat více pivovarů, kterých je už dvacet," upozornil Snížek. Páteční program začíná v 16 hodin a sobotní ve 12. Jednodenní vstupné je 150 korun, dvoudenní 200.

2. Festival oživí Laura a její tygři

Na RefuFestu v Rakovicích na Písecku se v sobotu představí Laura a její tygři i Petr Nikl a Lakomé Barky po boku hudebníků a tanečníků z celého světa. "Naše občanské sdružení InBáze Berkat se snaží o integraci cizinců do české společnosti. RefuFest vytváří prostor, kde se můžou tito lidé setkat s místními obyvateli a představit si vzájemně svou kulturu," vysvětlil jeden z koordinátorů festivalu Karel Fišer. Kromě hudby a tance festival nabídne také stánky, které představí autentickou kuchyni či originální etno zboží. Zpěvačka kapely Yellow Sisters Léňa Yellow povede pěvecký workshop a chybět nebude ani program pro děti. Festival začíná ve 12 hodin a pokračuje do pozdního večera. Vstupné je dobrovolné.

3. Písecká Sladovna zve na speciální prohlídky

Prohlédnout si běžně nepřístupné prostory Sladovny v Písku mohou zájemci v sobotu na Dni otevřených dveří. Prohlídky začínají vždy v 10, 11, 15 a 16 hodin. "Skupiny jsou omezené na zhruba 15 lidí," upozorňuje asistentka vedení Sladovny Šárka Málková. Proto si návštěvníci musí rezervovat místa na telefonu 387 999 999. Lidé si mohou zároveň po celou sobotu prohlédnout zbylé sály Sladovny za poloviční vstupné.

4. Císařský průvod zavítá do Vodňan

Návštěvu císaře Františka I. a císařovny Karolíny ve Vodňanech roku 1833 si v sobotu připomenou obyvatelé tohoto města Císařskou slavností. V 9 ráno se vydá průvod od kulturního domu přes náměstí Svobody k děkanskému kostelu.Tam o půl desáté císař požehná cechům. Potom začne kulturní program na Parkánu u fary. Vystoupí císařská garda Zlaté Hory, Jihočeští trubači nebo folková skupina Pohoda. Děti čeká loutková pohádka.

5. Začínají Trhy U vrby. Ochutnáte med i pivo

Přes dvacet stánků s pestrou nabídkou regionálních potravin a řemeslných výrobků vyroste v sobotu ve dvoře Riegrovy ulice 51 v Budějovicích. Po letní pauze tam opět začínají Trhy U vrby. Lidé na ně mohou vyrazit každou druhou sobotu od 7 do 12 hodin. Návštěvníci seženou čerstvé pečivo z biopekárny z Lomnice nad Lužnicí, pstruhy a siveny, med z včelařské farmy či domácí pivo ze Žumberka. "V 10 hodin je vždy pohádka, v ohrádce budou zvířata a speciální jídelníček nabídne lákavé menu," dodává zakladatelka trhů Dana Kalistová.

6. Obléknou retroplavky a zakončí sezonu

Atmosféru Rozmarného léta připomene v neděli od 14 hodin setkání nostalgických plavců v pruhovaných plavkách na pláži Ostende u rybníka Svět v Třeboni. Zavírání plavecké sezony na terase letní hospůdky zpestří Restaurační kvartet i improvizovaný orchestr s premiérou písně, která nedávno na počest Ostende vznikla. Uskuteční se tam také vernisáž velkého obrazu a dražba právě vykované kotvy. "Bude to rovněž příležitost k výročnímu vážení členů spolku, abychom zjistili, zda náš spolek nabývá na vážnosti," říká organizátor Pavel Barnáš. Na Ostende končí také výlet na kolech s koupáním v zákoutích Lužnice, který začíná v 9 hodin ráno na třeboňském náměstí.

7. Skautská pouť na Sokolském ostrově

Skauti ovládnou v sobotu Sokolský ostrov v Budějovicích. Postaví tam stanový tábor, kde budou oddíly představovat svoji činnost a lákat děti ve věku od šesti let do svých řad. Akce je zdarma. Zpestřením pouti bude od 10 do 16 hodin hra s indiánskou tematikou. "Na 13 stanovištích se děti mohou poměřit s bandity, a pomoci tak indiánům získat mapu cesty za pokladem. Návštěvníky čeká mimo jiné lezecká stěna, provazové překážky, lodě, trampolína či výtvarné aktivity," řekl koordinátor akce Vojtěch Prokeš. Program 23. skautské pouti doplní tradičně závod na pramicích, trh, čajovna a divadelní scénky spolu s dalšími vystoupeními jednotlivých oddílů. Junáci touto akcí chtějí ukázat, že skauting není žádný přežitek.